Rovdjurscentret De 5 Stora

Delredovisning av gynnsam bevarandestatus för varg

Naturvårdsverket har rapporterat den första delen av regeringsuppdraget att utreda vad som krävs för att vargpopulationen i Sverige ska anses ha gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet. Delredovisningen baseras på två vetenskapliga rapporter från två forskargrupper från Sverige och USA.

De har var för sig sammanställt forskningsläget om vad som anses vara gynnsam bevarandestatus hos den svenska vargpopulationen. Forskargrupperna har därefter sammanställt sina gemensamma ståndpunkter. Det finns tolkningsskillnader mellan de båda forskargrupperna när det gäller EU:s art- och habitatdirektiv. Tolkningsskillnaderna har därefter utretts av extern advokat som även har gått igenom tidigare domar i EU-domstolen.

I skrivelsen sammanfattar Naturvårdsverket forskningsrapporterna och tolkningen av EU-direktivet.  Båda forskargrupperna kommer fram till ett referensvärde, FRP, för varg på minst 300 vargar i Sverige under förutsättning att minst en varg vandrar in och reproducerar sig minst vart femte år. Naturvårdsverket bedömer att om detta uppfylls så har vargen gynnsam bevarandestatus i enlighet med art- och habitatdirektivet eftersom Naturvårdsverket anser att övriga kriterier är uppnådda.

Den återstående delen av regeringsuppdraget – att genomföra en socioekonomisk analys av konsekvenserna utifrån denna redovisning kommer att rapporteras till regeringen den 30 november.