Rovdjurscentret De 5 Stora

Utredning om skoterdödad järv öppnas igen

Polisen la först ner förundersökningen om den skoterdödade järv som hittades i Gällivare. Men nya uppgifter har gjort så att utredningen tagits upp igen.

Det var i början av februari som länsstyrelsens naturbevakare hittade spår i skogarna utanför Gällivare, och det visade sig handla om en järv som körts ihjäl med skoter.

– Vi åkte till platsen och försökte spåra med helikopter, men det var svårt. Det som hände med den förundersökningen var att den ganska tidigt blev nedlagd, säger Andreas Nyberg, gruppchef för miljöbrottsgruppen i polisregion Nord

Men åklagaren har nu öppnat utredningen igen.

– Det som har hänt är att vi har fått in ny information i det ärendet, och åklagaren har då beslutat att återuppta förundersökningen, baserat på dom uppgifterna som vi har fått in, säger Andreas Nyberg.

Den dödade järven var föremål för en rättslig prövning. Den hade slagit renar i området sen i december, och kördes ihjäl några dagar efter att Förvaltningsrätten i luleå sagt nej till skyddsjakt. Det beslutet var överklagat till kammarrätten, som nyligen la ner processen eftersom rovdjuret inte längre lever.

De här uppgifterna är en del i förundersökningen, enligt åklagare Christer Jarlås. Det finns fler, men vilka vill varken Jarlås eller Andreas Nyberg gå in på.

– Exakt vad som har hänt eller vilka utredningsåtgärder som vi kommer att vidta nu med anledning av nya uppgifter det vill jag faktiskt inte kommentera, säger Nyberg.