Rovdjurscentret De 5 Stora

Nature’s Best syns i FN-kampanj

2017 som är FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling syftar bland annat till att sprida goda exempel från olika delar av världen. På FN:s kampanjsajt presenteras just nu mer över 130 olika initiativ. Tack vare Visit Sweden finns Nature’s Best Sweden, en kvalitetsmärkning av ekoturism, med i den här skaran.

För två år sedan förklarade FN:s förre generalsekreterare Ban Ki-moon att syftet med att deklarera 2017 till ”the International Year of Sustainable Tourism for Development”var:
- Turismens potential för hållbar utveckling är betydande. Som en av världens ledande sektorer för sysselsättning, skapar turismen viktiga möjligheter till försörjning, bidrar till att lindra fattigdom och driver på en utveckling som inkluderar allt fler människor. 

På sin kampanjsida tipsar nu det ansvariga FN-organet World Tourism Organization (UNWTO) om kunskap, initiativ och goda exempel från hela välden. Här finns bortåt 100 berättelser, mer än 50 nyheter, nästan lika många tips till bakgrundstexter och drygt 130 framgångsrika initiativ från jordens alla hörn. Dessa initiativ handlar om ekoturism i Spanien, Rumänien, Indien och andra länder. Om resor som bidrar till skydd av gorillor, vargar, havsköldpaddor och mangroveträsk. Eller om naturnära lodger, gröna vandringsleder, unika lokala kulturupplevelser och teknik som minskar turismens miljö- och klimatpåverkan. Några av berättelserna om turismen som möjlighet är från Norden och tack vare Visit Sweden presenteras även den svenska ekoturismmärkningen Nature's Best med hjälp av fem godkända företag.