Rovdjurscentret De 5 Stora

Vargstammen kvar på lägre nivå

Den svenska vargstammen tycks vara kvar på den lägre nivå som konstaterades ifjol. Enligt de senaste resultaten har 34 familjegrupper inrapporterats i landet under den gångna vintern, vilket motsvarar 340 individer.

Detta är exakt samma antal som förra vintern. Visserligen är inte årets inventeringssäsong avslutad – den pågår till 31 mars – men några större förändringar är inte att vänta.

– Det kommer troligen att tillkomma några vargar, men inte så många. Några jätteförändringar är inte att vänta. Slutresultatet blir nog ungefär som ifjol, säger Inga Ängstig, föreståndare för Viltskadecenter vid Grimsö Forskningsstation i Bergslagen, som koordinerar inventeringarna av stora rovdjur i Sverige.

Det innebär att den svenska vargpopulationen inte har återhämtat den mark som tappades mellan förrförra och förra vintern.

Under 2014–2015 noterades 415 vargar i landet – den högsta siffran sedan mitten av 1800-talet – men 2015–2016 inräknades bara 34 familjegrupper vilket motsvarade 340 individer, en nedgång med 18 procent.