Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!! Får man ha fennec foxes som husdjur eller är det olagligt att ha någon räv som husdjur? Jag har hört att man får just de rävarna som husdjur i många stater och land, eftersom de är lätta att tämja och inte lika aggressiva som andra rävar. Vet inte om detta är sant men har tänkt på skaffa räv som husdjur, så om det är lagligt vart köper/adopterar man de?

Frågan ställd av Tilly. Kategori: Allmänt om rovdjur

Svar

Hej!

Nej, det är inte tillåtet i Sverige att hålla dessa djur som husdjur.
För att ge ett lite längre svar kopierar jag här in en text som Jordbruksverket skrivit som svar på liknande frågor som din:

"Det är förbjudet att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar och tama illrar som sällskapsdjur.

Djuren måste vara födda och uppfödda i fångenskap för att få hållas som sällskapsdjur. Du får inte hålla individer som fångats i det vilda.

Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Naturvårdsverket bedömer ofta från fall till fall om en art är lämplig att hålla som sällskapsdjur. Vi tittar bland annat på om den kan bära på olika sjukdomar och om arten eventuellt kan ha en negativ effekt på den svenska faunan.

Om du vill skaffa ett mer ovanligt sällskapsdjur bör du kontakta din länsstyrelse eftersom en del av dessa arter enligt jaktförordningen skall hållas i ett så kallat vilthägn."

Hälsningar

//Linda

Besvarad av den 7 januari 2021