Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Åklagaren överklagar friande domen mot Karl Hedin

  mars friade Västmanlands tingsrätt trämiljardären Karl Hedin och ytterliga tre medåtalade i det uppmärksammade jaktbrottsmålet. På fredagen överklagades domen. – Jag anser att tingsrätten inte värderat bevisningen rätt, jag tror att hovrätten kommer komma fram till en annan slutsats, säger kammaråklagare Lars Magnusson till SVT.

 • Flera nya vargar i Västra Götaland

  Nu är det nio vargar som har Västra Götaland som revir. Det visar Länsstyrelsens senaste rovdjursinventering. Sedan tidigare är det konstaterat att två nya individer slagit sig ner i Ulricehamnsområdet. Det skriver SVT.

 • Antal revir påverkar hur gamla vargar är när de får valpar

  Hur gamla vargar är när de får valpar för första gången påverkar populationstillväxten, särskilt i små, isolerade populationer som den skandinaviska. Forskare från Grimsö forskningsstation, SLU, har tillsammans med kollegor i Norge undersökt vad som förklarar åldern då vargar får sin första valpkull. Antal revir då en varg först reproducerade sig var den faktor som hade störst betydelse.

 • Varg fälld på skyddsjakt

  En varg som angripit renar har skjutits på skyddsjakt i Västernorrlands län. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Förslag om konsultation dras tillbaka

  Regeringen har utformat ett förslag till en utökad konsultationsordning med samerna, till exempel om markanvändning och stora rovdjur. Regeringen har nu dragit tillbaka sitt förslag eftersom det saknas stöd av flera partier. Enligt uppgift förhandlar regeringen med ett eller flera partier om att lägga fram ett nytt förslag. Om detta rapporterar SR.

 • Danmark har förslag på vargförvaltningsplan

  Det danska Viltförvaltningsrådet har tagit fram ett förslag till förvaltningsplan för varg i landet. Den danska vargstammen ska vara livskraftig och har en fortsatt utväxling av djur med den centraleuropeiska populationen. Planen beskriver vargförvaltningen med fokus på befolkningens upplevelse av säkerhet och rekreationsintressen och samspelet med tamdjursägare i vargområden. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Kritik mot åklagare tillbakavisas

  I en debattartikel, skriven av bland annat ordförande i Jägarnas Riksförbund, kritiseras åklagaren Åse Schoultz för hantering av det ärende där fem personer misstänktes för grovt jaktbrott på varg. Debattörerna vill att Shoultz avgår från sin post. Chefsåklagare Jörgen Lindberg tillbakavisar kritiken och säger att det finns inte någon anledning för Schoultz att avgå. Om detta rapporterar SVT.

 • Att inventera genom ylanden är svårt

  I takt med att vargen sprider sig söderut och vintrarna blir snöfattigare har behovet av andra inventeringsmetoder än snöspårning ökat. SLU har undersökt om man kan bedöma antalet vargar och förekomst av valpar i en flock genom att lyssna på deras ylande. Resultatet visar att det är svårt och att risken för felbedömningar är stor. Metoden kan eventuell vara applicerbar i framtiden genom att använda tekniska hjälpmedel för ljudanalys och träning för inventerare. Om detta skriver SLU.

 • Samtliga frikänns i jaktbrottsmål

  Fyra åtalade personer som varit misstänkta för illegal jakt på rovdjur frikändes i fredags av Västmanlands tingsrätt. Enligt Tingsrätten är bevisningen i form av teknisk bevisning, vittnesuppgifter och avlyssnade telefonsamtal inte tillräcklig. Om detta skriver Skogsaktuellt.