Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • LRF positiva till samverkande länsstyrelser

  Sen i slutet av augusti har flera angrepp skett i nordöstra Skåne och sydvästra Kronoberg. Länsstyrelsen i Skåne beviljade skyddsjakt på den aktuella vargen och nu har även länsstyrelsen i Kronoberg fattat likartat beslut. Viltansvarig i LRF Sydost anser att det är mycket bra att länsstyrelserna samverkar i södra rovdjursområdet. Om detta skriver LRF.

 • Fler biodlare söker om ersättning

  Antalet biodlare som söker ersättning från länsstyrelsen efter att björnar gett sig på deras bikupor har ökat under de senaste två åren. Från att vara 0-5 fall per år mellan 2010 till 2018 har det ökat till över 20 per år under 2019 och 2020. Om detta rapporterar SR.

 • Viltskadestatistik för 2019 klar

  Varje år sammanställer Viltskadecenter/SLU statistik över viltskador, det vill säga skador på tamdjur, hundar och grödor som orsakats av vilt.

 • Landshövdingar svarar om vargjakt

  Jägareförbundets länsföreningar i varglänen samt förbundsordförande Torbjörn Larsson uppmanade i ett öppet brev landshövdingarna att verka för att vargkoncentrationerna ska minska på allvar i och med vinterns licensjakt. Flera landshövdingar svarade på brevet i lokalpressen och Svensk Jakt har publicerat svaret från Gävleborg läns landshövding Per Bill.

 • Hundar i fårhagar

  SR rapporterar om att en jakthund tog sig in i en fårhage i Västernorrland. Ägaren upplever att det är ett vanligare problem än rovdjursangrepp.

 • Lamor angripna av varg

  Fyra lamor i Håkanbo i närheten av Holmsveden dödades av varg under natten mot torsdag. Lamor används ibland som skydd mot rovdjur eftersom de är vaksamma och aktivt skyddar sig, men ingen metod är ett garanterat skydd. Ägaren uppger att hon tror att den starka vinden kan ha gjort att vargen tagit sig nära dem utan att bli upptäckt. Om detta rapporterar SR.

 • Mer pengar till rennäringen

  I regeringens budgetproposition för 2021 föreslås ett utökat stöd med 15 miljoner kronor till rennäringen. Detta för rennäringens utmaning med stora rovdjursskador samt anpassning till klimatförändringarna. Om detta rapporterar SR.

 • Hund dödade lodjursunge

  En älgjagande hund bet ihjäl en lodjursunge som den stötte på under jakten. Händelsen är polisanmäld men någon misstanke om brott finns inte. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Inverteringen hoppas reda ut frågetecken

  Det verkar som att två vargtikar har fått valpar i Finspångsreviret i år. En av dem borde inte ha fött och den andra födde "fel" tid på året. Länsstyrelsen hoppas att inventeringen ska ge lite mer klarhet i vad som hänt. Om detta rapporterar SR.

 • Varg i centrala Göteborg

  Under måndagen siktades en varg i Göteborg. Länsstyrelsen i Halland tror att det rör sig om samma varg som under den senaste tiden synts till på flera håll i Halland. Om detta rapporterar SVT.