Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Licensjakt på lodjur överklagas

  Länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur i Östergötland överklagas av Naturskyddsföreningen som anser att skälen inte är tillräckligt starka. Om detta raporterar SR.

 • Genetiskt viktig varg avlivad

  En varg som rivit flera renar kring Jörn har avlivats av länsstyrelsen. Enligt länsstyrelsen såg man ingen annan utväg än att avliva vargen trots att den var genetiskt viktig. Den skyddsvärda vargen hade bara varit i Sverige mindre än fyra månader sen första observation vilket innebär att den inte kunde flyttas på grund av karantäntiden. Om detta rapporterar SVT.

 • Varg påkörd

  En varg har blivit påkörd och dödad på riksväg 70 norr om Enköping under torsdagskvällen. Om detta skriver SVT.

 • Ny kunskap om vargens medfödda beteenden

  För många hundar är det en medfödd lek att hämta föremål som en människa kastar. Nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt att också vargar kan tolka mänsklig kommunikation och förstå att de ska hämta en kastad boll. En förmåga som man tidigare trott uppstod hos hundar först sedan de blivit tama. Om detta skriver forskning.se

 • Fortsatt fokus på minskade konflikter i Finland

  På Viltvårdsdagarna som ordnas i Finland den här veckan diskuteras bland annat hur stora rovdjur och bytesdjur påverkar varandra samt också människans roll i sammanhanget. Ökad förståelse för hur samspelet mellan stora rovdjur och hjortdjur fungerar kan leda till större tolerans för vargen. Om detta rapporterar yle.fi.

 • Hittills 299 vargar identifierade genom DNA

  Viltskadecenter har som uppgift att sammanställa inventeringsresultat för varg. Under vintern sker en extra DNA-inventering och i den löpande rapporteringen från denna anges att 299 vargar har identifierats. Resultatet kommer förändras eftersom inventeringen inte är klar än samt att vissa vargindivider kommer fördelas mellan Norge och Sverige.

 • Stängslar in renar för att undvika vargangrepp

  Flera samebyar utfodrar renar i hägn för att förebygga vargangrepp. Sex samebyar har fått 2,7 miljoner i ersättning av Naturvårdsverket för detta då det rör sig tre genetiskt viktiga vargar i området. Näringschefen på Sametinget säger att Naturvårdsverket har lovat att täcka kostnaderna men att det finns en gräns. Om detta skriver SR.

 • Mer sakligt om varg i Finland

  Våren 2018 upplever rovdjurskontaktpersonerna att vargdebatten var som hetast och de överhopades med jobb. Nu är det lugnare. Utan snö finns inga spår av vargen i skogarna och färre människor ringer, och de som väl ringer är mer sakliga. Det ger tid för skadeförebyggande arbete. Detta skriver yle.fi om.

 • Hund dödad av varg

  En femårig hund dödades av varg då den var ute och jagade. Hunden försvann på ett längre drev och när hundföraren hittade hunden stod två vargar och åt på den. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Skyddsjakt på järv sökt av samebyar i Jämtland

  Den tidigare licensjakten på 15 järvar avslutades utan en enda fälld järv. Nu ansöker Tåssåsens, Handölsdalens och Mittådalens samebyar om skyddsjakt på lika många järvar. Om detta rapporterar SR.