Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Fler lodjur under årets inventering

  Resultaten från årets inventering visar att det finns omkring 1 250 lodjur i Sverige. Nationellt är det en ökning med ungefär 100 djur jämfört med förra året. Antalet lodjur ligger därmed över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Det skriver Naturvårdsverket.

 • Björnstammen ökar i Västernorrland och Jämtland

  Hösten 2020 genomfördes björnspillningsinventering i Västernorrland och Jämtlands län. Resultaten visar att björnstammen i dessa län vuxit sedan 2015. Länsstyrelsen och Naturhistoriska riksmuseet beräknar nu att björnstammen i båda länen består av totalt 1472 björnar. År 2015 uppskattades antalet björnar till 1179 stycken. Om detta skriver länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland.

 • 395 vargar i Sverige i vintras

  Resultatet från inventeringsperioden 2020/21 visar att det finns cirka 395 vargar i Sverige. Det är en ökning från förra vintern då inventeringen visade cirka 365 vargar. Det skriver Naturvårdsverket.

 • Förslag om tidigare lodjursjakt

  Naturvårdsverket föreslår att jakttiden på lodjur flyttas från mars till februari i de södra och mellersta delarna av landet. Genom att flytta jakttiden skulle möjligheterna som spårsnö innebär kunna utnyttjas på ett helt annat sätt. Det skriver Svensk Jakt.

 • Ökning av lodjur i Norge

  I den senaste inventeringen av rovdjur i Norge ligger antalet björnar, järvar och vargar ungefär på samma nivå som året innan. Lodjuren har däremot ökat något. Detta rapporterar Rovdata till norska Miljødirektoratet.