Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Rättegång mot skytt som sköt Snapphanen

  På bockpremiären i fjol sköts den så kallade Snapphanen, en varghane som varit stationär i norra Skåne och södra Kronoberg under fem års tid. Skytten trodde sig ha skjutit en räv. På torsdagen hölls rättegången mot honom vid Hässleholms tingsrätt. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Rovdjursforskning får pengar via Viltvårdsfonden

  Nu är det klart vilka forskningsprojekt som får finansiering från Viltvårdsfonden 2019. Sex projekt får dela på sammanlagt fyra miljoner kronor. Fyra av projekten handlar om de stora rovdjuren.

 • Hundar vaktar boskap med god framgång

  Tomas Nyström i Tösse har hundar som vaktar hans tamdjur. Sedan han skaffade boskapsvaktande hundar för över tio år sedan har rovdjuren tagit omvägen runt hagen. Om detta rapporterar SR.

 • Nya miniminivåer för lodjur är fastställda

  Naturvårdsverket har beslutat om det minsta antal lodjur som ska finnas i länen i Sverige. Det ger utrymme för länsstyrelsen att besluta om regional förvaltning utifrån lokala förutsättningar. Naturvårdsverket fastställer miniminivåerna utifrån förslag från länsstyrelserna.

 • Samarbete om rovdjur kring Barentsområdet

  Det är stora skillnader i synen på, och lagar kring, rovdjur i länderna i Barentsområdet. Nu hoppas länderna på ett utökat samarbete i frågorna. Detta skriver SR.

 • Lodjur i trädgården skrämdes iväg

  Ett lodjur besökte flertalet gånger familjen Isbergs tomt. Den lockades av deras kaniner. Lodjuret skrämdes iväg med hjälp av tennisbollar. Om detta skriver Dagens Nyheter.

 • Vargen som misstogs för hund är utsläppt

  Media rapporterade i förra veckan om en varg i Estland som hamnat i en flod men som räddades upp ur vattnet av några personer. Eftersom vargen först antogs vara en hund skjutsades den till veterinär. Nu har vargen repat sig och släppt ut i naturen igen. Den har också märkts med en GPS-sändare så att den kan följas av forskare. Om detta rapporterar TV4.

 • Släktskap med ryska vargar undersöks

  Naturvårdsverket och SLU har ett pågående samarbete med ryska forskare där de ska undersöka släktskapet mellan ryska och svenska vargar. Syftet är att ta reda på mer om populationernas genetik vilket är en viktig kunskap i arbetet med genetisk förstärkning av den skandinaviska vargstammen. Om detta skriver Svensk Jakt.