Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Polisinsatser planeras vid årets björnjakt

  Polisen kommer ha närvaro under årets björnjakt i norra Sverige. Kontroll kommer ske av bland annat björnarnas maginnehåll, skottplatser, vapenlicenser och nykterhet. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Se när forskarna närmar sig en björn

  Många känner ett obehag för att gå i skogar där man vet att det finns björn. Lång samlad erfarenhet och forskning där man hundratals gånger närmat sig björnar visar att den som rör sig i skogen utan att smyga mot vindens riktning mycket sällan träffar på en björn. På SVT kan du se en film där forskare medvetet närmar sig en björn för att se vad den gör.

 • Björnexpert om ungbjörnar som rör sig nära bebyggelse

  Den uppmärksammade björnen i Sörberge är en ungbjörn som troligen söker sig till bebyggelse för att undvika stora hanbjörnar i parningstid. Det är inget onaturligt beteende och den kommer att försvinna inom någon vecka säger en av Skandinaviens ledande björnforskare idag. Om detta rapporterar SVT.

 • Se finska björnar live

  Från och med nu och fram till lördag den 13 juli klockan 11 har du chans att se brunbjörnar live via en webbkamera som filmar i 360 grader. Kameran är uppsatt vid Suomussalmi Raate nära den ryska gränsen. Om detta skriver Natursidan.

 • Länsstyrelsen om björnar nära bebyggelse

  I Timrå kommun har en björn rört sig i bebyggelse. "Ibland går det att skrämma bort björnen, ibland inte" säger Lars Wiklund viltförvaltare på länsstyrelsen. Om detta rapporterar SVT.

 • Länsstyrelsens respons på rovdjursobservationer

  När rovdjur har observerats nära människor får personal på länsstyrelsen ofta samtal från personer som är oroliga eller rädda. Ett nytt forskningsprojekt ska utveckla ett systematiskt sätt för länsstyrelsens medarbetare att bemöta dessa samtal. Om detta skriver Naturvårdsverket i sitt nyhetsbrev.

 • Ny forskning om inavel hos vargarna på Isle Royal

  Vargarna på ön Isle Royal är välstuderade. Forskarna har följt dem i många år och man har kunnat konstatera att populationen är kraftigt inavlad - något som lett till missbildningar.

 • Ingen lodjursjakt i Skåne

  I Skåne finns cirka 15 lodjur. Det är en ökning men någon jakt på lodjur i Skåne är inte aktuell i nuläget. Om detta skriver SR.

 • Förändringar för rovdjuren i nästa års rödlista

  För närvarande pågår ett intensivt arbete med att bedöma tillståndet för Sveriges flora och fauna inför den rödlista som ska publiceras under våren 2020. För varg och lodjur innebär den preliminära bedömningen att deras hotstatus förändras.

 • Antal lodjur ökar i Kalmars län

  Lodjursstammen fortsätter att öka i Kalmar län, det visar länsstyrelsens senaste inventering. Det betyder att licensjakten eventuellt kan utökas kommande år. Detta skriver SR.