Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Flera oväntade möten med varg

  Den sista tiden har media rapporterat om flera oväntade möten med varg i trakten av Halmstad. Caroline mötte en varg på gårdsplanen när hon skulle släppa ut hästarna och Liselotte i Vessingbro filmade en varg utanför sitt hus. Troligen är det samma varg och i båda fallen lämnade vargen platsen utan dramatik.

 • Varg fälld under skyddsjakt

  Under torsdagen sköts en fjolårsvalp i skyddsjakten i Långbogenreviret i Östergötland. Jakten beviljades efter flera angrepp på tamdjur. Svenska rovdjursföreningen är kritisk till beslutet. Om detta rapporterar SVT.

 • Stressad björnunge fast vid viltstängsel

  En björnunge uppehöll sig under en tid vid rikväg 95 i höjd med Klintforsliden, mellan Skellefteå och Boliden. Björnungen upplevdes som mycket stressad. När rovdjursekipage anlände hade björnen lyckats ta sig bort från vägen. Om detta rapporterar SR.

 • 291 björnar får skjutas under årets licensjakt

  Den 21 augusti inleds licensjakten på björn. Svensk Jakt redogör i en artikel för hur tilldelningen ser ut i respektive län. Flest björnar, 100 stycken, får skjutas i Jämtlands län.

 • Fler angrepp i Västra Götaland

  De senaste veckorna har det skett flera vargangrepp på får i sydvästra Sverige. Länsstyrelsen i Västra Götaland försöker nu identifiera den eller de vargar som är skyldiga. – De flesta vargar äter inte får, säger Mia Bisther, på länsstyrelsen till SVT. Vid skyddsjakt är det därför viktigt att rätt individ skjuts.

 • Förlängd skyddsjakt på varg i Östergötland

  Tiden för skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret i Östergötland har löpt ut. På tisdagseftermiddagen beslutade Länsstyrelsen i Östergötland om att förlänga skyddsjakten till 31 juli. Om detta rapporterar SVT.

 • Stötte på björn under löptur

  En person i Ljusne mötte en björn under sin löptur. Björnen, som troligen blev överraskad av löparen, sprang ut bakom denne men vek sedan av efter en kortare sträcka. Om händelsen rapporterar SVT.

 • Påkörd björnunge försvunnen

  Natten mot torsdag kördes en björnunge ihjäl på E45 söder om Sveg. Rovdjursgruppen kallades till platsen men de kunde inte hitta björnungen. Om detta skriver SVT.

 • Lodjur vandrade förbi tomt

  Robert som bor i Tiveden i Laxå kommun filmade ett lodjur som vandrade förbi hans tomt. Om detta rapporterar SVT.

 • Ingen varg skjuten i Östergötland

  Tiden för skyddsjakt på en varg i Östergötland har snart tagit slut. Senaste det bedrevs skyddsjakt på varg i Östergötland förlängdes jakttiden två gånger innan vargen slutligen blev skjuten i oktober 2011. Om detta rapporterar SVT.