Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Jägareförbundet efterlyser bättre samförvaltning

  Svenska Jägareförbundet har startat kampanjen "Rädda älgen". I korthet syftar kampanjen till att öka samförvaltningen av vilt och skog genom balans av olika intressen. Förbundet är bland annat kritiska till att skogsbolagen många gånger vill ha låga stammar av älg för att minska betesskadorna. Låg älgtäthet innebär i sin tur att det jaktbara uttaget minskar i vargrevir.

 • Lodjur sköts vid hundangrepp

  Ett lodjur sköts enigt paragraf 28 när det attackerade en jakthund. Hundägaren ringde själv till polisen och berättade vad som hade hänt och polisen skickade dit en patrull. Om detta skriver Svenska Jakt.

 • Flera gripna för grovt jaktbrott

  Fyra personer har gripits för misstanke om grovt jaktbrott. Männen är misstänkta för att ha jagat varg och björn olagligt. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Varg är ett svårdiskuterat ämne

  SVT belyser de närmsta veckorna polariseringen i Sverige genom satsningen ”Sverige möts”. Känsliga frågor som invandring, köttkonsumtion och vargfrågan. Frågor som delar folket.

 • Bikupor förstörda av björn

  En bigård i Fugelsta på Annersia fick besök förra veckan av en hungrig björn, som var sugen på honung. Det hela slutade med att åtta bikupor revs sönder. Om detta skriver SR.

 • Nya föreskrifter om rovdjursförvaltning

  I dag finns bestämmelser om länsstyrelsernas beslut om licensjakt på björn, varg och lo i tre olika uppsättningar föreskrifter, trots att merparten av reglerna är likartade. Dessutom finns idag regler om länsstyrelsernas arbete med miniminivåer, arbetet i viltförvaltningsdelegationer och samverkansråd med mera i en separat uppsättning föreskrifter om förvaltning av rovdjuren. Naturvårdsverket föreslår nu att alla föreskrifter som rör länsstyrelsernas arbete med rovdjursförvaltning inklusive beslut om licensjakt samlas i en ny uppsättning föreskrifter.

 • Inte jaktbrott att missta varg för räv

  I mars i år dömdes en jägare av tingsrätten till villkorlig dom och böter efter att ha skjutit en varg som han trodde var en räv. Åklagaren som ansåg att brottet var grovt överklagade domen men Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten och det står fast att det inte är att klassas som grovt jaktbrott att skjuta en varg i tron att det är en räv. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Kritik mot fördelning av björnar i Norrbotten

  I årets björnjakt delades Norrbottens län upp i två områden. Jägareförbundet i Norrbotten är kritiskt till detta och menar att det skulle ha varit en kvot för hela länet. Länsstyrelsen tillbakavisar kritiken och menar att beslutet är rätt då licensjakten är till för att minska skadan för rennäringen och därför riktas den större delen av jakten till de områdena. Om detta skriver SR.