Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Varg besökte campingen – gick runt bland gäster och husdjur

  En varg syntes på nära håll vid Mullsjös camping på lördagen. Det skriver Jönköpings-Posten. Campinggästerna fick syn på vargen som gick runt på området mitt bland husvagnar och familjer. Enligt campingägaren ska vargen varit lugn, och väldigt hemtam runt människor. Den försvann sen självmant från platsen utan att bli aggressiv eller göra några utfall mot folk eller husdjur. Det skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

 • Annelie såg varg i Lillån: "Leende hela vägen hem"

  En varg sågs både i Lillån och vid Hovstarondellen under lördagen. Annelie blev minst sagt överraskad under sin morgonpromenad med hunden. "Det kändes fantastiskt, coolt liksom att jag sett en varg", säger hon. Detta skriver Sveriges Radio P4 Örebro.

 • Vargobservationer blir fler – letar eget revir

  Nelly Grönberg är inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen Västra Götaland och berättar att rapporterna om vargobservationer till Länsstyrelsen har ökat. Även P4 Skaraborg har fått till sig med folk som observerat varg och är oroliga . "Vissa av de här individerna hamnar väldigt olämpligt", säger hon. Detta skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.

 • Närgången varg sköts: ”Droppen kom i fredags”

  En vuxen vargtik har skjutits på skyddsjakt. Jakten kom till på eget initiativ av länsstyrelsen. Det var på torsdagen som vargen sköts i närheten av Frövi, Örebro län. – Det handlar om en varg som befunnit sig nära människor i ett par månaders tid. Vi har sett att den inte slutar med sitt oönskade beteende och droppen kom i fredags när vargen var åtta meter från en kvinna som var ute och rastade sin hund, säger Mona HansErs, enhetschef vid länsstyrelsen i Örebro län. Detta skriver Svensk Jakt.

 • Daniel fångade skygga rovdjuret på bild – efter tre års letande

  Efter tre års hårt arbete har djurfotografen Daniel Iglesias från Älvsered slutligen lyckats fånga ett halländskt lodjur på bild. "Helt magiskt, det tar tid att få dessa bilderna. Det är en dröm som går i uppfyllelse", säger han. Han fotar djur runt om i världen: "Lodjuret och tasmansk djävul är de häftigaste och mest unika jag fotat. Man ska alltid ha respekt för djuren oavsett småfågel eller giftorm". Det skriver Sveriges Radio P4 Halland.

 • Ärver björnar sina problem? – ny forskning i Gävleborg ska ge svar

  Nu ska ett forskningsprojekt i Gävleborg undersöka om beteendet är ärftligt hos de björnar som ger sig på soptunnor i jakt på mat, skriver tidningen Jaktjournalen. Vi vill med hjälp av DNA-prov se om det går att fastställa släktskap mellan de björnar som ställer till problem, säger Marielle Cambronero, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg. Bara i år har länsstyrelsen i Gävleborg samlat ihop 29 rapporter om björnar som gett sig på framförallt soptunnor. Detta skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

 • Skyddsjakt på vargtik i Korskrogen

  Länsstyrelsen har på tisdagen gett tillstånd till skyddsjakt på en varg i området runt Korskrogen i Ljusdals kommun. Beslutet gäller en tik som ursprungligen kommer från reviret Tönsen och har setts i Korskrogen och Färila under dagtid och i närheten av en förskola. Och trots försök att skrämma tiken så har hon kommit tillbaka till bebyggelsen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

 • 220 björnar får skjutas under årets licensjakt

  220 björnar får skjutas i samband med årets licensjakt på björn i Jämtlands län. Det har länsstyrelsen beslutat. Det är 20 fler björnar än under förra årets licensjakt. "Vi bedömer att det stora uttaget är nödvändigt för att uppnå såväl syfte som mål för licensjakten", säger Emma Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Jämtlands län. Länet kommer att delas in i fyra jaktområden där det kommer vara tre jaktområden i den nordvästra delen av länet och övriga länet bildar ett stort fjärde område. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

 • Vargtik har flyttat in i naturreservat – kan bli nytt revir

  vargtik verkar trivas så bra i skogarna kring Baremosse i norra delarna av Mullsjö och en bit in i Habo på gränsen till Västra Götalands län att hon nu blivit stationär. "Om en tik stannar upp i ett område och en hane passerar kan det innebära att de bestämmer sig för att slå sig ihop och börja revirmarkera", säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Sedan tidigare finns Brängenreviret utanför Mullsjö och Bergaskogen mellan Stråken och Dumme Mosse. När länsstyrelsen inventerade vargarna i vintras kom de fram till att det då fanns minst elva vargar i länet. Det skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

 • Gränsöverskridande projekt konstaterar: Norge vill öka älgstammen – Sverige minska

  Projektet Grensevilt visar på betydande skillnader på hur Norge och Sverige vill förvalta sin älgstam. Projektet Grensevilt har pågått i fyra år och har som mål att skapa en förbättrad, gränsöverskridande flerartsförvaltning där förutom älg även varg och järv har ingår. – Inom Grensevilt har vi byggt upp ett nätverk av deltagare från Sverige och Norge som kan arbeta vidare utifrån den nya kunskap som kommit fram i projektet, säger Camilla Wikenros på SLU, som har lett projektet tillsammans med Barbara Zimmerman på Høgskolen i Innlandet i Norge. Det skriver Svensk Jakt.