Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 • Genetiskt viktiga vargar i landet

  Två genetiskt viktiga vargar har hittats i Norrbotten och en har passerat i Jämtlands län. Den sistnämnda har eventuellt gått över till Norge. Om detta skriver SVT.

 • Eventuell rekordstor vargflock

  Länsstyrelsen i Gävleborg observerade nyligen 14 spårlöpor av varg. Skulle det handla om 14 olika vargar är det sannolikt en rekordstor vargflock där både årsvalpar och äldre valpar ingår. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Licensjakt på järv

  Eftersom den svenska järvpopulationen uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus beslutar Naturvårdsverket om licensjakt efter 15 järvar inom delar av Jämtlands län för att minska skadorna i de berörda samebyarna. Tidigare har bara skyddsjakt på järv tillåtits, oftast i samband med att särskilda järvindivider dödat renar. Detta meddelar Naturvårdsverket.

 • Fungerar nya "elhägn" för tamdjur i rovdjursområden?

  Just nu tittar agronomer på det statliga forskningsinstitutet RISE på att om det går att använda GPS-halsband som ger elstötar och ljudsignaler om tamdjuren vandrar iväg. Detta skulle då ersätta vanliga hagar. Men denna metod kan bli svår att använda i rovdjursområden. Om detta skriver SR.

 • Skyddsjakt efter varg avlyst

  Länsstyrelsen i Jämtland avlyste på måndagseftermiddagen skyddsjakten efter den varg som har dödat får på Ammerön. Anledningen till avlysningen är att länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon varg på Ammerön längre. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Två vargar i Norrbotten

  I Norrbotten har DNA från en ung varg som invandrat österifrån hittats. En varg har också setts mellan Arvidsjaur och Arjeplog. Om detta skriver SR.

 • 76 vargar funna hittills i DNA-inventeringen

  Varg inventeras denna vinter med DNA från spillning mellan 1 oktober-31 mars. Hittills har DNA från 76 olika individer påvisats. Läs mer om varginventering och hur du gör om du vill vara delaktig på Viltskadeceneters webbplats.