Rovdjurscentret De 5 Stora

Människans spår & läten

Människospår

Spår

Människan är en hälgångare som rör sig upprätt på bakbenen. Man ser därför bara spår efter bakfoten. De flesta vuxna har en fot som är 22-28 cm lång. 

Andra spårtecken och byteshantering

Exempel på andra spårtecken kan vara välgjorda långa transportstråk, nedhuggna träd och eldstäder. Även skräp i form av papper, plast och metall är säkra spårtecken.

Vid jakt på vilda djur dödar människor oftast sina byten med hjälp av skjutvapen. Djurets inälvor tas ut och pälsen tas av. Sedan hängs det upp för att köttet ska bli mört och lättuggat. Innan köttet äts tillagas det genom att stekas eller kokas.

Det mesta köttet kommer från djur som hålls i större eller mindre inhägnader. Djuren dödas och slaktas oftast på ett slakteri. En vanlig metod för att döda djuret är att först bedöva det med hjälp av att en spik eller kula skjuts in i hjärnan och sedan skärs halsen upp så att djuret töms på blod och avlider. Mindre djur bedövas också ibland med hjälp av elektricitet.

Människor dödar ofta mycket mer än vad de äter upp och det slängs stora mängder mat varje år - både växter och kött. Beräkningar visar att 28 % av jordens yta odlas med sådant som sedan slängs.

Läten

Människan har en uppsjö av läten – tal, sång, skrik, visslingar, rop, jojk eller musik, bara för att nämna några. Dessa läten har starkt social betydelse. Numera kan människorna även förstärka sina ljud elektroniskt så att de hörs över stora områden. Med hjälp av radiovågor och satelliter kan hon nå andra människor i hela världen.