Rovdjurscentret De 5 Stora

Varg & hund - likheter och skillnader

Alla hundar härstammar från vargen. Man tror att det var för cirka 30-15 000 år sedan som de första vargarna började tämjas. De tidiga hundarna användes troligen till att vakta och som hjälp vid jakt, men senare förfinades rasernas för många olika syften: vallhundar, älghundar, fågelhundar, vakthundar och draghundar.

Idag ser de flesta hundar inte alls ut som vargar, men det finns vissa raser som kan vara svåra att skilja åt från varg. Olika draghundraser eller slanka jämthundar är sådana hundar. Det finns också raser, där varg relativt nyligen korsats in, till exempel Sarloos varghund och Tjeckoslovakisk vlack, som kan vara väldigt varglika. 

Skillnad i utseende

FärgVarg Järvzoo

Skandinaviska vargar är grå i grunden med beiga ben och sidor. Över ryggen löper ett mörkare parti som kommer ifrån de svarta spetsarna på vissa hårstrån. Svarta markeringar finns också ofta på benen, i ansiktet vid svansroten. Kinderna och strupen är nästan alltid ljus, åtminstone på vuxna djur. Sommarpälsen kan vara mer rödbrun än vinterpälsen.

JämthundOm man jämför vargens färg med vanligt förekommande raser, så som jämthund, gråhund och olika slädhundar, ser man en tydlig skillnad i att dessa raser inte har de bruna inslagen i pälsen som vargen har. Många hundar har också större andel vitt i ansiktet än vad vargen har.

Liisa med hund

Kroppsform

Vargar har ett stort huvud och grov hals i relation till kroppsstorleken. Vargen har också en mer strömlinjeformad kropp jämfört med de flesta hundar. De har en rak rygglinje och en rak - ofta hängande - svans till skillnad från spetshundar som oftast bär sin svans uppåt i en böj på ryggen.

Tassarna är mycket större än de flesta hundars med undantag för de allra största hundrasernas.

Skillnad i beteende

Vargar och hundar har av naturliga skäl en stor del gemensamt i sitt beteende, men det finns också skillnader.

Vargens temperamentet skiljer sig från hundens. Vargar är skyggare mot människor och nya föremål.  Å andra sidan är vargen mer aggressiv mot främlingar av den egna arten. Den har också en större jaktinstinkt än de flesta av våra hundraser. Eftersom hundarna avlats fram utifrån egenskaper som vi tycker är fördelaktiga har de överlag ett mildare sinnelag och är lättare att dressera. 

Vargen är för de flesta människor omöjlig att hålla som husdjur. Det är heller inte lagligt i Sverige att hålla vilda djur eller varghybrider som husdjur.

2017 dokumenterades det första fallet av hybridisering av vild varg och hund i Sverige i modern tid. Hybridvalparna uppmärksammades på grund av att några av valparna hade svart päls och efter att DNA-test visat att de var hybrider så togs beslut om skyddsjakt på hela flocken.