Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjurens doldis

Järv (Gulo gulo)

Järven är kanske det minst kända av våra stora rovdjur, men den har ändå ett envist rykte om sig att vara ovanligt aggressiv och glupsk. Det gammalsvenska namnet för järv är filfras, som kommer av tyskans Vielfrass och betyder storätare. I likhet kallas den på franska för Glouton - den glupske.

I själva verket är järven varken glupsk eller aggressiv utan något utav ”nordens hyena”. En halvdålig jägare som gärna äter rester som andra djur lämnar efter sig.

Järvens dåliga rykte härstammar troligen från ett gammalt missförstånd om att järven kan äta en hel ren på mycket kort tid. Det missförståndet grundar sig på att en järv snabbt kan frakta bort även stora kadaver. Idag vet vi att den styckar upp djuret i bitar och bär iväg och gömmer dem, men förr trodde man att den åt upp allt på en och samma gång.

Precis som de övriga rovdjuren så minskade järven på 1800-talet i Sverige på grund av förföljelse. När den fredades 1969 fanns endast ett hundratal djur kvar. Sedan dess har de svenska järvarna sakta återhämtat sig och stammen klassas som sårbar. De allra flesta järvar finns idag i renskötselområdet, men den sprider sig söder- och österut till skogslandet och idag finns därför begreppet ”skogsjärvar”.