Rovdjurscentret De 5 Stora

Hänt på Rovdjurscentrum

 • Rovdjurscentret De 5 Stora till Åland

  Rovdjurscentret De 5 Stora besökte förra veckan Åland för att berätta om varg och lodjur och om de erfarenheter som finns i Sverige om dessa arter.

 • Rovdjurscentrum Sverige - ny webbplats

  Landets två rovdjurscentrum, Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö och Rovdjurscentrum Grönklitt och Designtorg Trä i Orsa, har inlett ett nära samarbete och samverkar nu under namnet Rovdjurscentrum Sverige. Som en del i samverkan lanseras nu en gemensam webbplats.

 • Besök av Kronprinsessan

  Kronprinsessan Victoria stannade till hos oss vid Badtjärn på en av sina landskapsvandringar genom Sverige. Elever från Järvsö höll i tre rovdjursstationer och Kronprinsessan fick gissa bajs, spår och lära sig om björnar och iden.

 • Naturskoleryggsäckarna är klara

  Rovdjurscentret och Ljusdals kommun utvecklar i samarbete med andra lokala aktörer naturskoleverksamhet i kommunen. Syftet med projektet är att utöka den utomhuspedagogiska undervisningen i kommunen och att öka barnens förståelse för ekologiska samband och vikten av att utveckla ett hållbart samhälle.

 • Studie om hur björnrädsla kan minskas

  Rovdjurscentret har varit delaktiga i ett forskningsprojekt där man har studerat om informationsmöten kan minska allmänhetens oro och rädsla för att möta björn. Studien är utförd av flera olika universitet i samarbete med Rovdjurscentret De 5 Stora som bjudit in och stått värd för informationsträffarna under 2017.

 • Många besökare under höstlovet

  Det blev ett härligt höstlov med många besökare som pysslade och lyssnade! Nära 1000 personer deltog i våra olika arrangemang under veckan.

 • Skolbroschyr i digitalt format

  Rovdjurscentret har, i samarbete med flertalet länsstyrelser, producerat och tryckt en broschyr om rovdjur för skolelever. Nu finns broschyren i ett lättprintat digitalt format så att man själv kan skriva ut i den klassuppsättningar.

 • Seminarium med fokus på tamdjur-rovdjur

  Den 24 maj 2017 hölls ett seminarium med tema rovdjur-tamdjur på Rovdjurscentret i Järvsö. Seminariet syftade till att följa upp vad som hänt sedan det förra seminariet som hölls år 2015, samt att ta del av aktuella nyheter.