Rovdjurscentret De 5 Stora

Hänt på Rovdjurscentrum

 • Digitalt rådsmöte den 6 november 2020

  Rovdjurscentrum Sveriges råd träffas minst två gånger per år. Den här hösten fick mötet på grund av pandemin genomföras digitalt.

 • Rådsmöte på WWF 28 nov 2019

  Rovdjurscentrum Sveriges råd träffas minst två gånger per år. WWF stod som värd för årets höstmöte.

 • Rådsmöte 15 maj 2019

  Den 15 maj hölls årsmöte för rådet till Rovdjurscentrum Sverige. Efter ordinarie årsmötesförhandlingar fördjupade vi oss i hur svårlösta samhällskonflikter fungerar och diskuterade vad som är viktigt att tänka på i kommunikation om rovdjur. Många var överens om att det är viktigt att belysa rovdjursfrågans komplexitet och att det är först när man ser helheten som de konstruktiva samtalen och processerna kan börja.

 • Rovdjurscentret De 5 Stora till Åland

  Rovdjurscentret De 5 Stora besökte förra veckan Åland för att berätta om varg och lodjur och om de erfarenheter som finns i Sverige om dessa arter.

 • Rovdjurscentrum Sverige - ny webbplats

  Landets två rovdjurscentrum, Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö och Rovdjurscentrum Grönklitt och Designtorg Trä i Orsa, har inlett ett nära samarbete och samverkar nu under namnet Rovdjurscentrum Sverige. Som en del i samverkan lanseras nu en gemensam webbplats.

 • Besök av Kronprinsessan

  Kronprinsessan Victoria stannade till hos oss vid Badtjärn på en av sina landskapsvandringar genom Sverige. Elever från Järvsö höll i tre rovdjursstationer och Kronprinsessan fick gissa bajs, spår och lära sig om björnar och iden.

 • Naturskoleryggsäckarna är klara

  Rovdjurscentret och Ljusdals kommun utvecklar i samarbete med andra lokala aktörer naturskoleverksamhet i kommunen. Syftet med projektet är att utöka den utomhuspedagogiska undervisningen i kommunen och att öka barnens förståelse för ekologiska samband och vikten av att utveckla ett hållbart samhälle.

 • Studie om hur björnrädsla kan minskas

  Rovdjurscentret har varit delaktiga i ett forskningsprojekt där man har studerat om informationsmöten kan minska allmänhetens oro och rädsla för att möta björn. Studien är utförd av flera olika universitet i samarbete med Rovdjurscentret De 5 Stora som bjudit in och stått värd för informationsträffarna under 2017.

 • Många besökare under höstlovet

  Det blev ett härligt höstlov med många besökare som pysslade och lyssnade! Nära 1000 personer deltog i våra olika arrangemang under veckan.