Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Ingen vargflytt i vinter: ”Saknas praktiska förutsättningar”

    Finskryska vargar som går över gränsen kan förbättra genetiken för den inavlade vargstammen. Men Naturvårdsverket har nu beslutat att inga invandrade vargar kommer att flyttas söderut i vinter. Något akut behov att flytta vargar finns inte enligt Naturvårdsverket som bedömer att vargpopulationen har gynnsam bevarandestatus idag. Dels ligger populationen på cirka 460 vargar över nivån på 300 som bedömts nödvändig, och dels skedde en föryngring 2021 i Norge som tillförde nytt frisk blod till stammen. -Utöver det finns inte de praktiska förutsättningarna för förvaltningsmärkning och utsättningsområde på plats i dagsläget, säger Hanna Ek, biträdande chef viltförvaltningsenheten. Detta skriver SVT Nyheter.

  • Från två till över fyrahundra – 40 år med svenska vargstammen

    För 40 år sedan föddes de valpar som blev startskottet för vargens återkomst i Sverige. Nu, 2023, väntas licensjakten bli rekordstor. Men hur hamnade vi egentligen här? I flera hundra år fick den som sköt en varg i Sverige skottpengar. När vargen fridlystes 1965 avskaffades bestämmelsen – men då fanns färre än 10 vargar kvar i landet. Frågan om vargjakt har länge varit omstridd. År 2010 genomfördes för första gången licensjakt på varg, med stora protester som följd. – Det är liksom inbyggt i den här frågan. Det är verkligen olika synsätt som står mot varandra, säger Henrik Ekman, vetenskapsjournalist och naturprofil på SVT. Detta skriver SVT Nyheter.

  • 203 vargar dödade i licensjakt sedan 2010

    Den första licensjakten på varg inleddes den 2 januari 2010. Fram till 2022 års licensjakt avslutades har det sammanlagt dödats 203 vargar i Sverige i de jakterna. Samtidigt har det skjutits ytterligare 193 vargar i skyddsjakt under samma år. Under några av de här åren har det inte varit någon eller väldigt liten licensjakt på varg. Då har antalet vargar som dödats i skyddsjakt ökat. De tydligaste exemplen finns de år det inte varit någon licensjakt alls. Det skriver SVT Nyheter.

  • Klartecken till vargjakt i värmländska gränsrevir

    Förvaltningsrätten ger grönt ljus för licensjakt på varg i tre värmländska gränsrevir mot Norge. Förvaltningsrätten har tidigare sagt nej till länsstyrelsens beslut att tillåta licensjakt i gränsreviren Juvberget, Kockohonka och Ulvåa från 2 januari, men efter att kammarrätten upphävde domen har frågan nu prövats på nytt. Beslutet innebär att 18 vargar får skjutas på den värmländska sidan, och förvaltningsrätten säger även nej till att begära förhandsavgörande från EU-domstolen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Jaktområden ändras inför vargjakt – ett mindre och ett större

    Länsstyrelsen i Värmland har beslutat att ändra två av jaktområdena inför den stundande vargjakten. Länsstyrelsen meddelar att det inkommit nya inventeringsuppgifter som gör att de valt att förändra jaktområdena för två av de aktuella reviren. Ett mindre och ett större Vad gäller reviret Flatmossen minskas jaktområdet då vargar från grannrevir, som inte omfattas av licensjakten, rört sig inom jaktområdet. Jaktområdet för Forshagareviret utökas däremot då vargarna som är tänkt att jagas har vistats utanför det tidigare beslutade området. Selektion och mål Ändringarna görs för att upprätthålla selektiviteten och möjligheten att uppfylla målen med jakten, skriver Länsstyrelsen Värmland. Samtidigt meddelas att även det inte setts någon anledning att ändra jaktområdets gräns för Skacksjöreviret. Det skriver Svensk Jakt.

  • Efter vargattacken – länsstyrelsen svarar

    Efter vargattacken kommenterar nu länsstyrelsen händelsen. Länsstyrelsens viltspårare, Gillis persson, anser inte att man ska vara rädd för vargarna. "Jag tycker inte det. Jag är inte rädd och jag är ute och går efter de här individerna ett par gånger varje vinter.", säger Gillis persson. Detta skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.

  • Mer pengar till rovdjursstängsel och viltskador

    Viltskadeanslaget förstärks med 15 miljoner kronor per år på från och med 2023, uppger regeringen i ett pressmeddelande. Förstärkningen innebär att det finns mer medel att söka för att förebygga eller ersätta skador orsakade av bland annat rovdjur och fåglar. – Det innebär stora ekonomiska skador för lantbrukare när tamdjur skadas av rovdjur eller om stora fågelflockar äter upp grödor. För att stärka lantbrukarna utökar nu regeringen viltskadeanslaget. Det innebär att det finns mer pengar att söka för såväl skadeförebyggande, som uppkomna skador, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. Det skriver Svensk jakt.

  • Skandinaviska vargar har många skadliga mutationer

    En skandinavisk varg bär på ungefär 100 000 skadliga mutationer. Och eftersom vargstammen är inavlad har de skadliga mutationerna ökat med varje generation, visar en ny studie från Uppsala universitet. Mutationer uppkommer hela tiden hos alla organismer. Många av förändringarna kan vara negativa för överlevnad och fortplantning. Eftersom det finns två kopior av varje kromosom skyddas individen oftast av att ena kopian fortfarande är som den ska. Men vid inavel händer det att man får två kopior av skadliga mutationer. Då uppstår problem, så kallad inavelsdepression. Inavel dåligt för vargen Forskare vid Uppsala universitet har nu undersökt förekomsten av skadliga mutationer hos 100 vargar i den skandinaviska vargstammen och i ytterligare lika många finska och ryska vargar. De upptäckte att varje varg i genomsnitt har runt 100 000 skadliga mutationer. Forskarna såg också en tydlig förändring över generationerna, enligt Linnéa Smeds, bioinformatiker vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet. Detta skriver forskning.se

  • Varghane skjuten – härjade i renhjord i Muodusjärvi

    Under torsdagen förra veckan sköts en varg till döds efter att ha gått bärsärk på en renhjord med 3000 renar. Elva renar har bevisats döda och Länsstyrelsen befarar att fler kommer att hittas. – Läget var för akut för någon annan åtgärd, säger Anna Danell Savela, handläggare i rovdjursfrågor på Länsstyrelsen. Det var under måndagen förra veckan som vargen upptäcktes första gången. Länsstyrelsen var på plats under tisdagen för att samla DNA och försökte skrämma bort vargen. De försöken lyckades inte, därför togs beslutet att vargen skulle skjutas till döds. – Det är elva stycken dokumenterat döda renar, men det kan mycket väl vara fler som det inte hittats spår kring ännu, säger Anna Danell Savela handläggare i rovdjursfrågor på Länsstyrelsen. Det skriver SVT Nyheter Norrbotten.