Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hejsan!!
Jag undrar ifall det skulle kunna gå att tämja en varg, ett lodjur eller en järv för att ha i hemmet? Skulle det kunna gå rent teoretiskt sett ifall man hade djuret sen det var nästan nyfött?

Frågan ställd av Fredrik Söderbergh. Kategori: Allmänt om rovdjur

Svar

Hej!

Ja, rent teoretiskt kan det gå att få vilda djur tama. Om man tar en lodjursunge från sin mamma före tre veckors ålder och föder upp den blir den som regel mycket tam. En vargvalp kan också bli tam. Järven har jag inga uppgifter om, men det kan säkert fungera även där.

Att ha ett lodjur inomhus som en huskatt går däremot inte! Dels tål den inte värmen inomhus under vintern, dels urinmarkerar både hanar och honor överallt, vässar klorna på möbler och tuggar på det mesta. Lodjur har också en hög mataggressivitet som gör att det inte går att gå i närheten av ens tama lodjur då de äter. Att ha vilda och stora katter som husdjur fungerar varken för djuret eller för husse och matte.

Många av de instinkter som finns hos vilda djur gör att det är olämpligt (för både djuret och människan) - ibland rent av farligt - om de lever på annat sätt än som vilda. Att försöka hålla en varg som husdjur kan också innebära stora risker – både för människans säkerhet och för djurets välbefinnande. En varg har (liksom lodjuret och järven) livsviktiga behov som är svåra eller omöjliga att tillgodose om djuret inte lever i det fria.

Tyvärr finns det ett visst intresse för att hålla vilda djur, framför allt så kallade varghybrider (korsning mellan varg och hund). Hunden tillhör samma art som vargen, men hos hunden har vi (genom domesticering och avel) lyckats få fram individer som funkar som husdjur. Varför förstöra tiotusentals år av avel genom att korsa in varg igen? Det finns över 400 hundraser att välja mellan - djur som genom avel har blivit pålitliga följeslagare till människan. I Sverige finns det förbud mot att inneha vilda djur, till vilka varghybrider hör.

Besvarad av Sofia Lagerström den 10 januari 2006