Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!

Vi är sugna på att köpa oss ett fritidshus ute i vildmarken och gärna vid ett litet porlande vattendrag. Har förstått att det i området både finns gott om varg men även att björn har synt till ett flertal gånger. Vi har tre hundar av mindre ras samt en dotter på 8 år. Vi har lite respekt för de 5 stora. De är ju säkerligen mer rädda för oss vuxna än vi för dem, men vår oro rör mer vår dotter, men även våra fyrbenta charmtroll. Vi har läst att hundar har blivit rivna i området. Räcker det med pinglor på hundarna för att hålla rovdjur borta från tomten. Skulle det fungerar med ett nätstaket på ca 90 cm, bara för att göra det mer besvärligt att komma in på tomten? Hur högt kan en varg hoppa? Kan vår dotter och våra hundar leka fritt på tomten vid huset utan att man behöver vara orolig eller skall man vara ute och ha stenkoll på dem hela tiden? Finns det något mer man behöver tänka på, om man vill ut i det vilda, men inte riktig vill ha närkontakt med rov? Om man nu skulle träffa på en varg, som inte verkar ha respekt för människor hur skall man då betee sig för att skrämma bort den? Göra sig stor och hojta och vifta med armarna mot den? eller skall man försiktigt dra sig därifrån?Om varg går till angrepp mot hund, hur skall man då agera på bästa sätt? kasta något, vråla rusande dit eller vad?

Nu tycker ni säkert att det är lite knäppa frågor vi kommer med, men det skulle kännas bra att få svar på dem i alla fall ;0)!

Tack för en jättefin sida!

Frågan ställd av anders. Kategori: Allmänt om rovdjur

Svar

Hej!

Vill börja med att säga att dina frågor inte alls är konstiga. Jag tror att det här är funderingar som många har.

Du har rätt i att rovdjur oftast är skygga för människor, vuxna som barn. De som inte är rädda kan vara nyfikna men är väldigt sällan aggressiva. Detta är oftast inget önskvärt beteende, men inte heller något onaturligt sådant. Om man tänker efter så förekommer det bland alla arter (älgar, grävlingar, vargar, björnar, rådjur osv) individer som är mindre skygga och därför t.ex. vistas i samhällen.

Att vargar angriper människor är mycket ovanligt i Sverige. Senast det hände var år 1821. I de allra flesta andra länder är det lika ovanligt som i Sverige och i de länder där det faktiskt förekommit attacker är det oftast rabiessmittade vargar eller andra extrema situationer som ligger bakom dessa. Att låta er dotter vistas på tomten eller i skogen fast det finns vargar i närheten innebär alltså en ytterst liten risk. Det vill säga åtminstone så länge vargarna hittills inte visats sig vara närgågna på människor.

Om en varg närmar sig ska man skrika, vifta, kasta en sten eller pinne. Skulle vargen mot förmodan attackera ska man sparka, slå och skrika så mycket man kan. Det samma gäller om vargen angriper era hundar. Det kan också vara bra att veta att man har rätt att döda ett rovdjur som angriper en själv eller ens tamdjur. Man ska dock först försöka skrämma bort djuret.

Ett stängsel på 90 cm är inget effektivt skydd mot vargar. De kan hoppa mycket högre än så om de vill. Däremot är det mycket få angrepp som skett på tomt eller i direkt närhet av ägaren. De flesta hundar som angrips är jakthundar som vistas mycket i skogen och som driver långt ifrån sin ägare. Att sätta pinglor på hunden är heller inget fullgott skydd då det finns hundar med pinglor som blivit angripna, men det är dock en billig försäkring som man gärna kan använda sig av om man känner sig otrygg. Det allra bästa skyddet är ändå att ha hunden under uppsikt när ni vistas i skogen och även att ha lite koll på dem på tomten.

För att slippa möta rovdjur räcker det egentligen med att röra sig normalt när man vistas i skog och mark. Rovdjuren har bra hörsel och luktsinne och därför märker de oss oftast långt innan vi ser dem. T.ex. har de allra flesta björnattacker som skett (ca ett per år) drabbat jägare då de smyger tyst i skogen i tät terräng. Dessutom är det inte helt ovanligt att hundar retar upp björnar och sedan springer tillbaka till sin ägare.

Statistiskt sett är det bara björnen som är ett realistiskt hot för oss människor, och inte heller den kan man säga är någon större fara då de endast angriper oss om de blir överraskade och rädda.

Jag tycker ni ska kontakta länsstyrelsen i det län ni planerar att köpa stuga och be att få mer uppgifter om hur rovdjuren rör sig och vilka beteenden se sett hittills. De har oftast bra koll på sådant.

Lycka till ! Hoppas ni hittar en lämplig stuga och område.

/Linda, Rovdjurscentret de 5 Stora

Besvarad av Linda Thelin den 3 juni 2010