Fråga
Hej! Jag heter Peter Dalhoff. Jag är 37 år och bor i skogen utanför Örkelljunga i Skåne. Genom en period på ca. 6 veckor har jag (mina hundar har), funnit 5 rivna rådjur i skogen. Där finns tydliga bitmärken i halsen. Runt om djuren finns ganska stora spår, men dom är svåra att identifiera. Ingen räv kan göra detta. Troligen är det inte varg heller - även om vi har haft besök av en varg under vintern. Den stannar förmodligen inte så länge i samma område så långt söderut eftersom de vargar vi har här i Skåne är på vandring. Jag luter mest åt lodjur. Är det troligt? Vi bor mitt i skogen med närmaste hus 2 km borta! Ibland på natten har jag hört ett djur som jag tror kan vara lodjur. Men jag är inte säker.
En helt annan fråga! En kungsörn har börjat visa ganska stor intresse för mina hundar som är Alaskan Huskys - finns där nån anledning att oroa sig? Ibland sitter den i ett väldigt högt träd som står nära hundgården. Det är helt tydligt att den håller koll på hundarna. Den är inte heller speciellt rädd för mig. Jag är ingen rovdjurshatare - tvärtom!
Mvh
/Peter
Svar
Hej Peter!
Det är förstås omöjligt att utifrån en beskrivning säkert kunna säga vilken art som har varit framme. Men det är inte osannolikt att det rör sig om lodjur. I södra Sverige är rådjuret ett av lodjurets vanligaste bytesdjur och lodjuret avlivar rådjuret med några få bett i strupregionen.
Det händer då och då att ett lodjur tar fler än ett byte vid samma tillfälle. Detta ”överskottsdödande” kan inträffa i två situationer. Den ena är när lon, efter att ha slagit ett byte, får fler ”gratischanser” som den inte kan motstå (t.ex. när bytesdjuren är instängda i en hage). Den andra situationen kan inträffa när en hanlo är på vandring under brunsten (vanligtvis i mars-april), i jakt på honor. Om lon då träffar på lättfångade bytesdjur kan jaktlusten ta överhanden, trots att lon inte tid att stanna för att äta när bytet väl har dödats, utan drivs vidare av könsdriften. Detta inträffade 1996 i Vetlanda-trakten i Småland, där ett lodjur under 5 dygn slog 13 rådjur, varav de flesta lämnades orörda. Det är möjligt att dessa rådjur var extra lätta att ta på grund av att det inte fanns någon fast lodjursstam i området, och rådjuren därför var relativt oerfarna av lodjur.
Så till din fråga om kungsörn. Det är en art som vi på Rovdjurscentret vanligtvis inte jobbar med, så jag vände mig till Sveriges ornitologiska förening med din fråga. Enligt dem ska kungsörnen inte utgöra ett hot mot dina hundar. Dels är hundarna lite väl stora, dels finns människor i närheten. Men det har hänt att kungsörn har tagit mindre hundar, så det kan vara klokt att vara försiktig så att ingen incident inträffar.