Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!
Jag har en fråga:
Om rovdjuren skulle tas bort ur den svenska faunan, och ingen jakt skedde på klövvilt, hur skulle konsekvenserna för naturen se ut? Jag antar att buskar och träd skulle naggas hårt av ökande klövviltflockar, vad mer?

Frågan ställd av Qvint. Kategori: Allmänt om rovdjur

Svar

Hej,

Beroende på om du tänker på alla rovdjur eller bara de större skulle nog scenariot komma att se lite annorlunda ut. Hur som skulle vi få ett ekosystem ur balans.

Man skulle kunna säga att framförallt människans jakt är den reglerande faktorn av klövviltet eftersom vi inte haft så många större rovdjur under 1900-talet. Dock bidrar även något mindre rovdjur, så som räven, till att hålla stammarna nere då den är en effektiv predator på rådjurskid.

En ökning av klövviltstammarna skulle bidra till en minskad biologisk mångfald eftersom dessa djur föredrar vissa trädarter framför andra. Detta skulle inte bara påverka oss, att vi får en tråkigare skog att vandra i, utan kommer även att påverka mindre djur (även lavar och svampar) som är beroende av en viss trädart för att överleva. För ett träd att växa ur beteshöjd för älgen (högre än 4 m) tar det ungefär tio år.
Aspen är ett exempel på ett träd som i stora delar av Sverige trycks ner så pass mycket av det höga betestrycket från klövvilt att de börjar bli svårt för djur, svampar och lavar att hitta aspar som de kan leva på och bygga bo i.
Även olika sorters ris, ljung och örter skulle påverkas av det ökade betestrycket vilket troligen skulle komma att förändra skogens markvegetation.

Något man kanske inte i första hand tänker på när man talar om ökade klövviltstammar är att även tåg och trafikolyckor ökar. Undersökningar visar att trafikolyckor ökar i takt med ökande klövvitstammar i området. Även skogsindustrin berörs av klövviltstammarnas storlek. Främst i norra norrland uppstår stora betesskador på virket i form av barkinlagringar. Dessa skulle öka med ökade klövvitstammar.

Om du vill veta mer om de samhällsekonomiska kostnaderna vid höga älg- och rådjursstammar har skogsstyrelsen sammanstället en rapport som redovisar vad som påverkas av dessa stammar. Denna finns att ladda ner gratis på deras hemsida:

www.svo.se/episerver4/templates/SNormalPage.aspx?id=17446


Trevlig Sommar!

Besvarad av Sara Hommen den 1 juli 2007