Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!

Jag har lite funderingar kring björnas livscyklar.
Berätta gärna hur den ser ut och även hur björnar
brukar dö och varför de dör vid ungefär 30 års ålder?

Mvh Felicia

Frågan ställd av Felicia Envall. Kategori: Björn

Svar

Hej!

Björnar föds små och outvecklade på vintern i idet men till våren har de vuxit på sig och kan följa med mamman ut ur idet. Ungarna stannar oftast ett eller två år med sin mamma. Efter det ger de sig av och hittar ett eget hemområde. Vid 4 års ålder är de könsmogna och honorna kan då få egna ungar. En björnhona får oftast ungar högst vartannat år, men ibland med ännu större mellanrum. Produktiviteten är som högst när de är mellan 9 och 20 år. Efter 28 år verkar förmågan att reproducera sig tappas. Hanarna hjälper inte till med att ta hand om ungarna, utan de lever ensamma året runt.

Den vanligaste dödsorsaken för små björnar är att de blir dödade av björnhanar. En björnhane som träffar en okänd hona med ungar försöker ofta döda ungarna för att på så vis ökar han sina chanser att bli pappa till hennes kommande ungar. Ungefär hälften av årsungarna dör och majoriteten av dem dödas av vuxna hanar. För vuxna björnar är legal och illegal jakt den vanligaste dödsorsaken.

Det är intressant att fundera över varför egenskaper skiljer sig åt bland olika arter. Då det kommer till arters livslängd är det flera saker som kan spela in. I allmänhet blir däggdjur äldre ju högre deras kroppsvikt är. Stora däggdjur lever alltså längre än små, men inte alltid. Mer om livslängd kan du läsa på Lunds universitet:
http://www.djur.cob.lu.se/Svar/Alder.html
http://www.djur.cob.lu.se/Djurartiklar/Info/varldens_aldsta_djur.html

//Linda

//Linda

Besvarad av den 2 mars 2020