Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej! Härlig sida för oss som älskar rovdjur och natur. Jag heter Peter Dalhoff, är dansk och bor i norra Skåne.

Jag har läst i Hallandsposten nyligen att ett björnide har hittats i Halland i Marks kommun, och att flera tamdjur har blivit rivna. Dock tror man att det kan röra sig både om varg och björn. Har man säkra uppgifter om där verkligen har etablerat sig en vargstam i Halland? Är det troligt att när björnen vaknar till våren att den kommer att stanna i området, som ju är väldigt långt borta från dens ursprungliga platser? I fall den stannar i området, hur stor är chansen då för att vi kommer se mer björnar i södra Sverige. Kan denna björn dra till sig andra björnar, till exempel en hona?

Jag förstår mycket väl problematiken med tamdjur och rovdjur i samma område, men det kunde vara så himla trevligt att få en etablerad stam av björn och varg i södra Sverige också.

En sista fråga!!! Jag är väldigt intresserad av vargar, och skulle mycket gärna vilja göra mitt till att deras chanser för överlevnad i Skandinavien förbättras. Jag vet om att där finns ett projekt som kallas Skandulv. Finn där någon chans att man kan hjälpa till med nått där? Jag är visst vad man kan kalla amatörbiolog, eller i alla fall mycket mycket intresserad av vargforskningen och skulle gärna vilja hjälpa till.

Vet att det blev ganska långt detta! Men när hjärtat börjar berätta....

Mvh
Peter

Frågan ställd av Peter Dalhoff. Kategori: Björn

Svar

Hej Peter, roligt att du gillar sidan!

Nej, det finns inga uppgifter om vargrevir i Halland. Den sydligaste stationära vargförekomsten (vintern 2004/2005) fanns i Kroppefjäll (Västra Götaland). Men unga varghannar gör ibland tillfälliga vandringar längre söderut.

Björnen i Marks kommun är troligen en ung björnhanne på vandring. Det är inte troligt att han stannar i området när han vaknar i vår. Förmodligen vandrar han då vidare för att leta björnhonor. Än så länge har han liten chans att träffa en hona så långt söderut. Björnhonor föder sällan sina ungar längre bort än 30 km från den plats där de själva är födda. Det är en viktig anledning till att björnarna sprider sig långsamt. Men det är inte osannolikt att unga björnhannar på vandring i södra Sverige kommer att bli allt vanligare, med tanke på att björnstammen ökar.

Skandulv (Det skandinaviska vargforskningsprojektet) är ett forskningsprojekt – läs mer på http://skandulv.nina.no. Ett tips om du vill hjälpa till med vargforskning/rovdjursförvaltning är att kontakta länsstyrelsen på din hemort. Länsstyrelserna ansvarar för inventeringar av de stora rovdjuren, samt för de besiktningsmän som besiktigar tamdjur som misstänks vara angripna av rovdjur. Ett annat tips är att du vänder dig till någon av de organisationer som engagerar sig i rovdjursfrågor, t.ex. Världsnaturfonden WWF (www.wwf.se), Naturskyddsföreningen (www.snf.se) och Rovdjursföreningen (www.rovdjur.se).

Besvarad av Sofia Lagerström den 13 december 2005