Fråga
Hej!
Jag har ett par frågor rörande björnar som jag hoppas att ni kan hjälpa mej att finna svaret på. Att jag vänder mej till er med frågorna beror på att jag läst i AB 99 04 25 artikeln Björnen sover av Johan Lewenhaupt om er märkning av över 200 björnar i Sareks nationalpark.
Att björnhannar dödar björnungar är ingen nyhet, men jag och en kollega på Finnbacksskolan i Lycksele har hamnat i en diskussion om orsakerna till detta beteende. Min kollega hävdar att han har sätt på naturprogram att björnhannar dödar de ungar de kommer över oavsett om det är deras egna eller andras, eftersom att de då får para sig med honan en gång till. Personligen tror jag inte att det är så det ligger till, utan att björnhannarna har så pass gott minne att de vet vilka honor de har parat sig med och bara i undantagsfall dödar dessa ungar. Björnhonorna parar sig ju inte endast med en björnhanne utan kan para sig med flera hanar under en brunstperiod, och detta beteende torde ju komma från att honor som parar sig med flera hannar har fått högre överlevnad av sina ungar. Det kan vara så att honan behöver para sig flera gånger för att säkerställa en graviditet, men helt orimligt är det väl inte att detta beteende kommer av att om flera hannar tror att ungarna är deras, att risken för att vuxna hannar dödar deras ungar då minskar.
Jag har resonerat med min kollega i termer: Ett beteende som minskar chansen för de egna genernas överlevnad brukar ganska snart försvinna ur den biologiska mångfalden, medan ett beteende som gynnar de egna generna får allt större utbredning. Att döda en annan hannes ungar gynnar generna hos den som tar ihjäl ungarna, men att döda sin egen avkomma är tämligen ogynnsamt speciellt om honan inte omgående hamnar i brunst igen, eftersom att det då kan honan vara mottaglig just då en annan hanne befinner sig på platsen. Nu är både jag och min kollega rätt tjurskalliga av oss och ingen av oss vill ge sig, så jag bestämde mej för att kolla upp hur det ligger till. Detta var lättare sagt än gjort. Jag har sökt utan att finna något klart och tydligt svar på frågorna:
1. Går björnhonorna i brunst i fall att de förlorar sina årsungar?
2. Reagerar hannen uteslutande så att om han träffar på en björnunge, att han dödar den eftersom att björnungen kan bidra till björnhannens födointag?
3. Håller björnhannarna koll på vilka björnhonor de har parat sig med och undviker de däri-genom att döda sin egen avkomma? / Eller dödar björnhannen ungar för att åter få betäcka honan?
Jag hoppas att ni genom er forskning om björnar kan ge mej svar på dessa frågor. Det skulle vara roligt att ha rätt i denna diskussion, men om min övertygelse är felaktig så är det väldigt bra om jag får veta det, så att jag inte lär ut något som är fel. Oavsett hur svaret lyder så blir jag hemskt tacksam om du kan skicka mej ett svar, speciellt på fråga tre. Tack för att du har tagit dig tid att läsa detta brev.
MVH Lena Johansson
Svar
Hej Lena!
Björnhonan brunstar inom en
kort tid om hon förlorar sina årsungar. Med mycket stor sannolikhet dödar
hannen bara främmande hanars ungar vilket är det enda logiska och
evolutionärt riktiga. Han dödar alltså inte ungar generellt och han dödar
dom inte för att få föda. Han dödar dom för att maximera sitt bidrag till
genpolen. DNA-analyser av vem som är far till dödade ungar och vilken hane
som dödade ungarna visar att ungarna undantagslöst haft en annan far vilket
som redan sagts är det enda logiska. Det är väl mycket troligt att en hanne
känner igen dom honor som han parat sig med och då naturligtvis undviker
att döda dessa honors ungar. Att döda sina egna ungar är ett beteende som
snart skulle selekteras bort. Slutligen är som Du påpekade en trolig
förklaring till att honor i vissa fall parar sig med flera hanar att hon
därigenom skaffar sin nästa kull en extra livförsäkring.
Läs gärna våran bok: Björnen - Viltet, Ekologi och Människan. Där finns svar på många frågor, den finns att beställa från Jägareförbundets hemsida, www.jagareforbundet.se.