Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!

Vi undrar:
1. Hur ser bajset ut?
2. Hur låter en bebisbjörn?
3. Hur stor är en Björn?
4. Hur stor är en tass?
5. Hur lång är den när den står upp?
6. Hur ser bajsproppen ut?
7. Hur ser en baktass ut?

Frågan ställd av Åsa. Kategori: Björn

Svar

Hej!

Björnbajs ser olika ut beroende på vad de ätit. Om de ätit mycket bär så ser det nästan ut som lingonsylt och om de ätit mycket kött är det som en stor korv. Men björnen äter också tex gräs och myror så ibland kan det se ut även på andra sätt.

Det som kallas björnpropp är björnens första bajs på våren efter den sovit på vintern. Under vintern har björnen inte ätit eller bajsat så den första bajsen kan vara mycket kompakt. Som en hård stor korv.

Björnungars läte är lite svårt att förklara. I filmen "Klipp ur Brunbjörnens hemlighet" kan ni höra lite hur de kan låta. Filmen hittar ni på denna sida: http://www.rovdjursskolan.se/film/

En björn väger allt från 60-350 kg. Vanligt vikt i Sverige är cirka 150 kg. En stor björn är längre än en liten björn men de kan bli cirka 2-2,5 m höga om de står upp på bakbenen.

Björnens bak- och framtassar är olika stora. Bakfoten är 18-25 cm lång och framfoten 12-15 cm. Här kan ni se en bild på hur de ser ut: https://www.de5stora.com/om-rovdjuren/artfakta/brunbjorn/bjornens-spar-laten/
Eller gör egna spå med hjälp av dessa mallar! http://www.rovdjursskolan.se/ovningar/amnesomrade/ovning/?I=15&KI=1

Hälsningar

//Linda

Besvarad av den 30 januari 2020