Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej, jag har några frågor som jag skulle vara tacksam att få svar på!

Hur uppskattar man björnpopulationens storlek? Hur har björnpopulationen förändrats de senaste årtiondena (jag vet att den har ökat), men med hur mycket? Vilka är orsakerna till att den har ökat?

Jag har själv sett björn i sommar då de vistades i stor utsträckning i Sjulsmark (Piteå kommun). Har ni någon aning om hur björnpopulationen förändrats just där de senaste åren? Kan det vara björnarnas beteende som har gjort att man kan se dem oftare? Alltså att de blir mer och mer orädda för människan eller beror det på att det skett en stor ökning? Vart kan jag vända mig för att få svar på dessa frågor om ni inte kan svara?

Tacksam för svar!! // ida

Frågan ställd av ida andersson. Kategori: Björn

Svar

Hej!

Ja, eftersom björnar ligger i ide på vintern går det inte att räkna dem genom att spåra i snön, som man gör med många andra vilda djur. Istället använder man sig av flera olika metoder.

En metod som har använts sedan 1998 är björn-obs, som är ett sätt att mäta trender. Jägare rapporterar in alla observationer av björn under en viss tid – till exempel de första sju dagarna av älgjakten. Antalet observationer mellan olika år jämförs, vilket ger en uppfattning om björnstammens storlek. Det är svårt att genom björnobsen jämföra björnstammens storlek i olika områden, men genom björnobs. från 4-5 år kan trender inom ett visst område visas.

En annan metod är att jägare samlar björnspillning, som sedan skickas till DNA-analys. Det här anses vara en pålitlig (men relativt dyr) metod, eftersom analysen kan visa om spillningen kommer från en och samma individ eller från olika björnar.

Uppskattningen av björnstammen kompletteras med jägarnas avskjutningsstatistik från hela landet, liksom med forskarnas inventeringar. Bland annat märker forskarna märker björnar och genom att sedan vid olika tillfällen räkna hur många observerade björnar som är märkta respektive omärkta kan det totala antalet björnar uppskattas.

Björnstammen i Sverige har sedan 1943 ökat från ca 300 djur till dagens stam på 1600-2800 djur. Ibland kallas björnstammens tillväxttakt ”explosionsartad”, men ökningen har skett under många år. En förklaring till att björnstammens tillväxt kan verka explosionsartad är artens långsamma spridningsmönster. När en hona föder ungar väljer hon oftast ut en plats som inte ligger mer än 30 km från platsen där hon själv föddes. Det leder till att stammen bara sprider sig en kort sträcka per generation, men att det kan bli relativt björntätt på en plats medan det är ont om björn på en annan plats.

Anledningen till att björnstammen har vuxit är att arten fredades i början av 1900-talet. Då var björnen nära utrotning i Sverige. Björnstammen bestod då av några få isolerade stammar framför allt i fjällvärlden.

Nej, vi känner inte till utvecklingen av björnstammen lokalt i Piteå-trakten. Jag föreslår att du vänder dig till länsstyrelsens rovdjursansvariga. Det jag har hört är att björnstammen i Jokkmokk (som under många har varit det starka fästet för björn i Norrbotten) under fyra år har haft en långsamt vikande trend, men att höstens björnobs. visade på en kraftig uppgång. Detsamma gällde Boden, Överkalix och Arjeplog.

Ja, problemet med björnar i närheten av bebyggelse har ökat under senare år. Detta beror troligen på björnstammens tillväxt och expansion i kombination med förekomsten av lättillgänglig föda, t.ex. i form av sopor och slaktavfall. Björnar är mycket anpassningsbara och lär sig snabbt, vilket är ett måste för en allätare i näringsfattig miljö. De kan därför lära sig att det finns mat i närheten av bebyggelse. Den största orsaken till problemet med björnar nära bebyggelse kan alltså summeras i ett ord: avfall. Men de allra flesta björnar har också lärt sig att människan är farlig, och de ger sig omedelbart av om de upptäcker en människa.

Besvarad av Sofia Lagerström den 24 januari 2006