Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Har upptäckt björnspår på skoterspåret där jag promenerat idag 24 mars. Vi har fortfarande mycket snö här i Ångermanland. Det har varit några soliga dagar o 9 grader varmt. Undrar nu om björnen lägger sig i idet igen eftersom det är så mycket snö kvar. Funderar också på om risken är större att den ger sig på människor nu när den vaknar och är hungrig. Vad gör jag om det skulle komma en björn emot mig på skoterspåret.

MVH

Frågan ställd av Ann-Marie Olofsson. Kategori: Björn

Svar

Hej!

En björn som har gått ur idet på våren går sällan och lägger sig igen. Om en björn blir störd och lämnar idet, även tidigare under vintern, så brukar den inte återkomma till samma ide, utan istället försöka hitta en nya plats att sova vidare på.

Risken för att björnen ska anfalla beror nog mer på situationen i sig än om björnen är hungrig eller inte. De flesta tillfällen då björnar har gått till anfall har skett när de har blivit överraskade eller skrämda på något sätt, till exempel om de väcks i idet, om en hund jagar dem eller om de är upptagna och inte märker människan förrän den är "för" nära (t ex om de äter eller om en hona har ungar).

Om du träffar på en björn är det viktigaste att ta sig långsamt bort från björnen så att den märker att du inte är farlig. Om den ändå skulle börja gå mot dig kan du slänga ifrån dig något på marken som björnen kan stanna och lukta på, så att du får lite mer tid på dig att gå därifrån. Du ska inte skrika eller göra dig stor för att försöka skrämma bort björnen, eftersom den då kan se dig som ett hot. OM björnen trots allt skulle gå till angrepp så ska du lägga dig ner och skydda huvudet.

Hoppas att det här gav lite svar på dina frågor!
/Ylva

Besvarad av den 20 april 2021