Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Vad gör en björn för nytta?

Frågan ställd av Oliver. Kategori: Björn

Svar

Hej!

Det här med för- och nackdelar kan vara lite lurigt för det beror på om du menar för oss människor eller för andra arter? Och även för oss människor kan nyttan se olika ut. Det som är en fördel för en människa kan vara en nackdel för en annan.

Oavsett vad så kan vi konstatera att alla arter har en roll i ekosystemet. Om en art försvinner påverkas andra arter - positivt eller negativt.

Ett klassiskt exempel med nyttan som stora rovdjur (björn) har för andra djur är att de lämnar matrester åt mindre arter och på så vis ger dem bättre förutsättningar att överleva. Konkreta fördelar med björnar för människor är att vi jagar och äter björnar. Å andra sidan så kan de påverka oss människor negativt genom att konkurrera om älgar och genom att angripa renar och andra tamdjur.

Vidare kan björnen för de människor som driver naturturism vara till stor fördel eftersom många är beredd att betala pengar för att få uppleva dessa spännande djur som annars är svåra att få se i det vilda.
Dessutom pågår intressant forskning om björnens olika specialanpassningar som gör att den kan sova i sex månader utan blodproppar, benskörhet och liggsår. Kunskap om det kommer i framtiden kanske kunna användas i vård av sjuka och sängliggande människor.

Hoppas det gav lite svar på frågan!

//Linda

Besvarad av den 21 september 2018