Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!
Jag älskar björnar och har läst mycket fakta om dem länge och kan mycket om björnar men 1 sak är lite knepig vad gör man om man möter på en björn i skogen? det står olika saker på olika sidor och böcker. ibland står det att man ska spela död, eller att man bara ska backa, några säger att man ska springa, andra säger att man ska göra sig stor och skrika/vråla för att föröka skrämma i väg den osv min fråga är då vad säger ni???

Frågan ställd av Samuel Svanström. Kategori: Björn

Svar

Hej!

Vad man ska göra vid ett björnmöte beror lite på vad björnen gör.

Vi kan börja med att klargöra att det vanligaste vid ett björnmöte är att björnen springer iväg och människan behöver därför inte agera överhuvudtaget.

Om björnen inte går iväg ska man hålla avstånd till björnen. Helst ska man gå därifrån, men vi vet också personer som på grund av rädsla har sprungit och det har också gått bra.

Om en björn inte vet riktigt vad du är för något kan den närma sig och om en björn följer efter dig så kan du lägga ifrån dig en vante, mössa, ryggsäck eller dyl. Då stannar ofta björnen och nosar på detta föremål och du kan ta dig längre från platsen.

En rädd björn kan välja att göra skenattacker. Då rusar björnen mot dig för att skrämma bort dig men den angriper inte. Vid en sådan situation ska du fortsätta backa och hålla koll på björnen.

Om björnen blir så pass provocerad att den faktiskt gör ett riktigt angrepp och biter eller river dig ska man lägga sig ner och skydda huvudet. Spela död behöver man inte göra.

Detta är de vedertagna reglerna utifrån de erfarenheter som finns från björnmöten, men det kan förstås fungera att agera på andra sätt också. Till exempel figurerar en film på internet där en man skrämmer en björn genom att skrika åt den.

Det man bör komma ihåg är att björnar inte ser oss som byten utan de angriper för att de känner sig hotade.

/Linda

Besvarad av den 8 december 2016