Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej! Jag undrar om ni vet varför vissa djurarter, speciellt brunbjörnen, lever ensamma, utom vid parning och vid uppfödning av ungar?

Frågan ställd av Siv Olofsson. Kategori: Björn

Svar

Om djur lever ensamma eller i grupp beror på vilken strategi som har varit mest framgångsrik under årtusenden (under evolutionen). Det finns fördelar och nackdelar med båda strategierna. Exempelvis så behöver en björn inte dela med sig till någon av ett slaget bytesdjur. I en vargflock ska födan däremot räcka till fler, men där har flockmedlemmarna istället fördel av att kunna hjälpas åt med jakten.

Uppkomsten av olika strategier kan - väldigt förenklat - beskrivas så här: vargar med förmågan att fungera i flock har ofta klarat sig bättre (på grund av fördelarna med flockliv) än vargar som har levt ensamma. Flocklevande vargar har levt längre och fått fler valpar. På så sätt har generna för den sociala förmågan förts vidare och blivit vanlig bland vargar. Björnen har inte haft samma förutsättningar för gruppliv.

Uppkomsten och vidmakthållandet av en social grupp är beroende av flera faktorer, bl.a. tillgången på föda (födan ska vara jämt distribuerad och finnas i stor mängd), möjligheten till kommunikation mellan individerna (de behöver både fysiologiska och miljömässiga möjligheter för snabb och effektiv kommunikation), ”hemortstrohet” (varaktiga associationer, släktskapsband, vänskapsband), släktskapsigenkänningsmekanismer och möjlighet till social kontroll (hierarkier i gruppen, möjlighet att hålla en optimal gruppstorlek m.m).

Apropå möjlighet till kommunikation: jämför vargens rikliga kroppsspråk och mimik med björnens relativt oföränderliga ansiktsuttryck!

Besvarad av Sofia Lagerström den 11 april 2006