Fråga
Vilken utveckling har krävts för att isbjörnen ska klara av den extrema miljön i Arktisk och har den utvecklat ett visst beteende?
Frågan ställd av Erika Asplund. Kategori: BjörnSvar
Att överleva i Arktis med iskalla vintrar, varierande tillgång på mat och tuffa förhållanden har fört till att isbjörnen utvecklat vissa egenskaper.
Under huden på isbjörnen finns det ett späcklager som är upp till 10 cm tjockt och det hjälper den att hålla sig varm. Vidare är isbjörnens päls en av de tjockaste och varmaste pälsarna på jorden. För att pälsen skall isolera ordentligt mot kylan så är håren ihåliga. Hårstråna leder ljuset ner till huden och absorberar värmen ifrån solen. Och i motsats till många andra arktiska djur så byts den inte ut med en mörkare päls på sommaren, däremot sker det ett visst utbyte av päls under sommarmånaderna.
Isbjörnen har stora tassar och relativt korta, vassa klor, som anpassning för att röra sig på isen men också för att kunna simma bättre. Den använder tassarna nästan som ådror i vattnet. Klorna används också när björnen gräver i isen efter mat. Det finns mycket päls mellan trampdynorna, för att öka dens kontakt med isen och göra det lättare att röra sig.
I förhållande till sin släkting brunbjörnen har den mycket skarpare tänder, som är en anpassning för dens diet dominerat av kött.
För att kunna ta sig mellan områden där den kan jaga säl så måste den ofta simma. Och isbjörnen är en väldigt skicklig simmare. Att simma flera kilometer för att hitta något att äta är inte alls ovanligt. Dens fettlager ökar också flytförmågan i vattnet.
Hos brunbjörnar går alla björnar i ide under vintern men hos isbjörnarna är det bara gravida honor som lägger sig i ide. Isbjörnarna lever under den tiden på sitt fettlager. Då går de långa perioder under sommarn och hösten utan att äta, samtidigt som de väntar på att isen skall lägga sig och deras jaktmarker uppstår igen.
För att jaga sälar gömt under snön eller långt bort på isen har isbjörnen utvecklat ett extremt bra luktsinne. De kan lukta sälungar nergrävda i snön på över 1 kilometers håll!