Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Försöker hitta lite fakta om Järven ! Vi hade besök utav ett rovdjur som klättrade upp för vårat hus på gaveln i lördags ,, alltså stor , ca 1 meter brunsvart i färgen ,, Rovdjurskropp o rovdjurshuvud ! Vi har nämligen både hundar o katter ,, tar dom tamdjur ?
Hur lever dom mm ,, om det nu va en Järv ,, men vet inte villka mer rovdjur som ser ut o gör så / Mvh Jörgen

Frågan ställd av jörgen karlsson. Kategori: Järv

Svar

Hej Jörgen!

Det kan ha varit en järv, men det kan också ha varit en mård. Mården är mycket vanligare än järven och finns i hela landet.

Järvar, som är släkt med mården, håller till mest i fjällområdet men den börjar också sakta att återkolonisera skogsmarker. Den äter gärna as men kan också jaga själv. Eftersom den lever i fjällen är det framför allt ren den äter.

Det är mycket ovanligt att järvar angriper andra tamdjur än renar. År 2010 blev två hundar angripna av järv, men det var de första angreppen sedan viltskadestatistiken började redovisas. Viltskadecenter tror att det fram för allt är i jaktsituationer som hundar kan komma att bli angripna av järv om järven sprider sig till skogslandskapet. Om järven sprider sig till områden med fårnäring kommer troligtvis angrepp på får att ske, men i vilken utsträckning är svårt att säga.

/Linda

Besvarad av Linda Thelin den 7 juni 2013