Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!
Jag har läst att järven inte blir "dräktig" förrän ca. 40 dagar innan ungarna föds, detta trots att själva parningen sker många månader innan dom föds. Stämmer detta? Och beror det iså fall på att honan sparar energi eftersom det är energikrävande vid en lång dräktighet? Eller beror det på något annat?

Frågan ställd av Amanda. Kategori: Järv

Svar

Hej Amanda!

Du har helt rätt i att det är mycket längre tid mellan järvens parning och födsel än vad deras dräktighetstid egentligen är. Det kallas att järven har fördröjd implantation. De flesta järvar parar sig i april-augusti, men ägget som befruktats fäster inte i livmodern och börjar utvecklas förrän mitt under vintern. Sedan är honan dräktig i 40-50 dagar innan ungarna födsi en lya i februari-mars.

Forskarna vet inte exakt varför en del djur (som även t ex björn och rådjur) har fördröjd implantation. En teori är att det gör att djuren kan para sig under den period när de är i bäst skick att göra det, och sedan kan vänta med att föda ungarna tills det är bäst förhållanden för ungarna att överleva.

Hoppas att det gav svar på dina frågor!

/Ylva

Besvarad av Ylva Ericson den 10 januari 2012