Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Tydligen så har nu ett par (?) järvar etablerat sig i rent skogslandskap. Till min stora förvåning då jag alltid trott att den är ett fjälldjur, men vet nu bättre.
Hur stor utbredning har järven haft i Sverige? Är kanske t.o.m mälardalen en naturlig biotop för järven? Brist på föda lär det ju inte vara här. Om nu järven ursprungligen hör hemma även längre söderut, finns det några planer på att hjälpa den på traven att etablera sig utanför fjällvärlden och renskötselområdet. Tydligen går ju tjyvskyttarna rätt hårt åt dem däruppe och detta kunde vara ett sätt att rädda den.
Hur går det för skogsjärvarna? Hur många är de? Har de ynglat? Var finns de?

Frågan ställd av Roger Nordlander. Kategori: Järv

Svar

Järvens utbredning är koncentrerad till fjällområden i norr, men det finns precis som du skriver ett antal järvar i skogslandet en bit från fjällen. Det är nog så i alla fall att randområden mellan fjäll och skog med mycket snö och kuperad terräng som är den bästa miljön för järven. Under 1800-talet hade järven vidare spridning, men kärnområdet var även då fjällområdet och de fjällnära skogarna och i historisk tid verkar arten inte ha varit etablerad i de mellansvenska och sydsvenska skogsområdena.
Under 1800-talet sköts enstaka järvar i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs och Västernorrlands län men det övervägande antalet dödades i Jämtlands, Västerbottens och främst Norrbottens län. Under många årtionden i mitten och slutet av 1800-talet dödades enligt den officiella statistiken årligen mer än 100 järvar.
Sannolikt så är järvens "naturliga" utbredning inom de områden som har relativt bra med snö under en stor del av året. Snön är viktig för att järven skall kunna gömma matförråd, bygga lyor till skydd för ungarna och ha en fördel i jakten (tack vare de stora fötterna som är en anpassning till snö och bär järven lättare ovanpå denna än andra djur).
Mälardalen är troligen inget bra järvområde.
Det finns inga planer på att aktivt hjälpa järven att etablera sig utanför renskötselområdet. Däremot försöker man följa upp de järvar som etablerat sig i skogslandet väster om Sundsvall, där en hona fått ungar två år i rad. Förutom denna hona med hane finns ett antal ströjärvar i skogslandet, men hur många de är vet man inte riktigt.

Besvarad av Jens Persson den 25 oktober 2000