Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Varför lämnar järvpappan mamman och ungarna?

Frågan ställd av julia sandberg. Kategori: Järv

Svar

Hej!

I djurvärlden finns olika sätt att ta hand om ungarna. Ibland tar både mamman och pappan hand om ungarna, ibland tar honan själv hand om ungarna. Men det finns också djurarter där pappan själv tar hand om ungarna eller där ingen tar hand om dem.

Hos däggdjur är det vanligt att mamman tar hand om ungarna på egen hand. Det kan förklaras med att det är i mammans mage som ungarna växer och utvecklas efter parningen. Det är också bara mamman som kan ge dem den mjölk de behöver när de är små. Pappan har alltså helt enkelt möjlighet att lämna honan och ungarna efter att han parat sig med henne. Att han väljer att göra det beror på att det går åt massa energi och tid att uppfostra ungar och han tjänar på att "smita" från det.

Om pappans "smitning" skulle innebära att hans ungar inte överlevde så skulle hans gener (egenskaper) inte sprida sig vidare och det vill han inte. Av den anledningen finns det arter där både honan och hanen tar hand om ungarna. Ett exempel är fåglar som turas om att ruva äggen som annars inte skulle utvecklas till ungar.

/Linda

Besvarad av den 8 december 2015