Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Om man sett och fått bekräftat att det är lodjursspår nära ens bostad, ska man känna sig lite oroad då? I backen bakom vårt hus har det varit många spår av lo under några dagar. Nu smälter snön och jag vet inte längre om lodjuret är kvar. Ska jag prata högt när jag är ute och går? Kan jag eventuellt räknas som bytesdjur för lodjuret? Jag har blivit orolig sedan jag såg alla spår, kunde inte tro att djuret ville vara så nära oss.

Frågan ställd av Boel. Kategori: Lo

Svar

Det finns inga dokumenterade fall av lodjursangrepp på människor i Sverige.

Forskare som regelbundet gått in till platser där lodjurshonor haft sina ungar berättar att de aldrig blivit anfallna.

- Däremot kan modern verka oerhört orädd och aggressiv när den morrande rör sig fram och tillbaka bara några tiotal meter bort medan vi undersöker hennes ungar. Man kan ju knappast tänka sig en mer provocerande situation för ett lodjur, och ändå attackerar den inte. Det torde vara det yttersta beviset för att lodjur är ofarliga för människor, avslutar Olof Liberg som är en av Sveriges mest erfarna rovdjursforskare.

Lodjur uppfattas som skygga och diskreta djur, men precis som andra arter finns det alltid individer som dyker upp i närheten av oss människor. Även om det inte alltid är uppskattat så är det inget onormalt. Så länge ett vilt djur hittar föda och känner sig trygg kan det vistas nära oss. Lodjur är dessutom ganska nyfikna av sig. Inte sällan lägger de sina vandringar nära öde torp, lador och fritidsstugor. Finns där en tillräckligt stor glugg eller står en dörr öppen kan de ibland utforska vad som finns innanför väggarna. Den här nyfikenheten gör att lodjur är ganska lätta att fånga i fällor.

/Marlene

Besvarad av den 4 mars 2022