Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hur förklarar man lodjurets utveckling/evolution?
Jag behöver hjälp och snälla svara hur dem har utvecklats.
Inte när den utvecklades och inte var den utvecklades...

MVH STEFAN

Frågan ställd av Isac. Kategori: Lo

Svar

Hej!

Lodjurets evolution drivs av samma mekanismer som evolution för andra arter.
Från ett gemensamt ursprung har miljontals arter utvecklats genom evolution. Evolution kan man förklara som att egenskaper förändras på grund att en viss egenskap är fördelaktig. De individer som har den fördelaktiga egenskapen klarar sig bättre än andra och sprider därför sina gener vidare mer. På Naturhistoriska riksmuseet kan du läsa mer om evolution och också se filmer. https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution.1298.html

Lite om lodjurets utveckling:
Lodjur tillhör familjen kattdjur, som är indelad i ”stora kattdjur” och ”små kattdjur”. Det finns fyra arter av lodjur i världen, vilka alla hör till gruppen små kattdjur. Förutom det europeiska lodjuret (som är den arten vi har i Sverige) finns iberisk lo, kanadensisk lo och rödlo.

För mer än tio miljoner år sedan började lodjuren utvecklas i en riktning som alltmer kom att skilja det från de andra kattdjursarterna. De tidigaste fynden av ”urlodjuret”, Lynx issiodorensis, har hittats i avlagringar från tidig pliocen (7-2 miljoner år sedan) i Afrika. Söker man efter bilder på detta djur så ser det rätt likt ut dagens lodjur. Utseendet har alltså inte förändrats speciellt mycket på alla dessa miljoner år.

Hälsningar

//Linda

Besvarad av den 8 februari 2019