Fråga
Hejsan, Jag undrar lite om lon. Jag har haft mycket svårt att hitta någonting om hur lodjuret är uppbyggd och om dess uppbyggnad skulle fylla några funktioner såsom öronen, varför de har toffsar o.s.v.
Tack på förhand
Svar
Hej Kristoffer!
Både djur och människor är produkter av evolutionen, som har pågått under årtusenden. Att lodjuret ser ut och fungerar som det idag gör är resultatet av att arten anpassats för att fungera optimalt i den miljö där den lever.
Så ja, lodjurets uppbyggnad fyller många funktioner, och det här svaret skulle därför kunna bli väldigt omfattande. Men här är några exempel på funktioner hos lodjuret (följande gäller europeisk lo, alltså den art som lever i Sverige).
Lodjuret har en brungrå päls, som gör den svår att upptäcka i en miljö av tät, lavbevuxen barrskog.
Den europeiska lon har relativt kort svans. Ingen vet säkert varför. En teori är att svanslängden är en anpassning till kallt klimat (en kort svans förlorar mindre värme än en lång svans). Men märkligt nog har snöleoparden en extremt lång svans, trots att den lever i minst lika kallt klimat som lodjuret.
Den europeiska lon har långa ben och trampdynor som är skyddade av päls, vilket är en anpassning till djup snö och låga temperaturer.
Lodjuren använder troligen örontofsarna när de kommunicerar med varandra. Exempelvis kan ett lodjur hota ett annat lodjur genom att vrida på öronen, så att öronens baksidor vinklas framåt. På öronens baksidor finns en mörk fläck, som ”förlängs” uppåt av tofsen. Örontofsarna gör att det syns tydligare att lodjuren vrider på sina öron, och på så sätt kan det andra lodjuret lättare uppfatta hotsignalen.
Det skarpaste sinnet hos lodjuret är hörseln, men även synen är bra. Hörsel och syn är lodjurets viktigaste sinnen vid jakt. Ofta väljer lon en högt belägen plats för att spana efter lämpliga byten.