Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej,
Vi bor i skogen i trakten kring Tiveden. Idag den 1 februari vid 16.30 hade jag just nattat min son i barnvagnen ute på verandan. Vår hund var med ute också. Precis när jag och hunden kommit in så hörde jag ett märkligt skällande ljud från något som förflyttade sig snabbt alldeles utanför huset. Jag kollade ut med såg inget. Tänkte först att det var rådjur men det lät annorlunda. Ca 1 minut senare ropade min sambo från övervåningen att det stod ett stort lodjur utanför huset. Jag kollade ut och Lon stod där en kort stund innan den fortsatte vidare in i skogen. Senare när vi var ute med hunden och kollade spåren så hörde jag samma ljud igen. Ganska nära, från skogen därifrån lodjuret kommit tidigare. Jag undrar vad det kan bero på att lon skällde när den kom första gången. Det var liksom ett morrande skällande ljud, och den förflyttade sig snabbt. Trodde dom vanligtvis inte gör så mycket väsen av sig. Och vad kan det bero på att lon eventuellt dröjer sig kvar i närheten av huset? Är lite orolig att det är hunden som är anledningen till det. Har hört om grannar som fått katten riven av lo tidigare. Är lon även aktiv dagtid? Hunden är en dansk svensk gårdshund. Inte mycket större än en hare.

Frågan ställd av Daniel. Kategori: Lo

Svar

Hej Daniel!

De allra flesta lodjur håller sig på avstånd från oss människor, men precis som för andra djur så finns det alltid individer som vistas kortare eller längre perioder nära oss och våra samhällen. Anledningen till det kan variera, men ibland är det mat som lockar dem (tex matrester eller ett dött djur). Det har också hänt att sjuka lodjur har sökt sig till hus.

Så här skriver Viltskadecenter om lodjursangrepp på hund: "De flesta lodjursangrepp på hund sker under höst och vinter. Det kan förklaras med att de flesta hundar som angrips är jakthundar som angrips under jakt. Vanligen sker ett lodjursangrepp då hunden jagar lodjuret och kommer ikapp det, eller då hunden intresserar sig för ett lodjursslaget byte som lodjuret försvarar. Vid åtminstone ett tillfälle tycks ett lodjur ha sett hunden som bytesdjur, men det är relativt ovanligt att lodjur dödar hundar, oftast skadas hunden på framkroppen."

Lodjur börjar oftast bli aktiva vid skymningstid. Under tidig vår är det parningstid för lodjuren, och då kan man höra både honor och hanar göra ett skällande läte för att hitta varandra. Parningen sker oftast i mars-april, men de kan ha en slags ”förbrunst” tidigare. Om ett lodjur känner sig hotat kan det även morra och fräsa.

Om lodjuret fortsätter att hålla sig i närheten och ni känner er oroliga så skulle jag rekommendera att ni kontaktar Länsstyrelsen. Av dem kan ni få mer tips och konkret hjälp. Dessutom brukar de gärna vilja få in observationer av rovdjur då det hjälper dem att uppskatta antalet djur i länet.

//Ylva

Besvarad av den 2 februari 2018