Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej, jag har en uppgift i andra året i gymnasiet där jag ska skriva om lodjurens sociala beteende men hittar inte så mycket trovärdiga sidor när jag letar. Vad skulle ni säga är några karakteristiska sociala beteenden hos lodjur?
Tack i förhand!

Frågan ställd av Matilda Björk. Kategori: Lo

Svar

Hej!

Trots att vuxna lodjur är ensamlevande, alltså inte lever i flock, så har de har en mängd sociala beteenden som den använder i kommunikationen med andra lodjur – exempelvis vid parning och ungvårdnad.

Ett exempel på socialt beteende är lodjurens kommunikation med ljud. När lohonan löper kan hon skrika som en räv för att locka till sig en partner. När lon blir arg morrar den. När den är rädd kan den fräsa, precis som en ilsken tamkatt. Vid kontakten mellan mor och ungar används fina pipande eller jamande ljud som kan påminna om fågelläten.

En orsak till att det kan vara svårt att hitta information om lodjurens sociala beteenden är att man helt enkelt inte vet så mycket om hur till exempel deras parningsbeteenden ser ut i det vilda. I djurparker har man kunnat se beteenden som att hanen och honan gnuggar huvudena mot varandra.

Hoppas att det här gav dig lite hjälp!

/Ylva

Besvarad av den 27 oktober 2021