Fråga
Hej, jag skulle vilja veta vad som händer på vargforsknings- projektet i Grimsö. T.ex. hur långt in i framtiden det sträcker sig, vad man i första hand vill ha svar på och var man kan hitta mer information? Tack!!
Frågan ställd av Andreas Kullgren. Kategori: VargSvar
Vargforskningsprojektet på Grimsö startade under 1998 och syftar till att ta fram mera kunskaper om den Skandinaviska vargens biologi och ekologi. Några frågor som vi vill få svar på är till exempel; hur stora revir vargflockarna har, vid vilken ålder och hur långt från hemreviret valparna utvandrar, hur många valpar som föds i flockarna varje år, hur stor dödligheten är och av vilka dödsorsakerna är, vilka byten vargarna lever de av och hur stor inverkan de har de på sina bytespopulationer. En annan viktig fråga är hur snabbt vargstammen tillväxer och hur stor den är. Ett tredje område som är av intresse är att få svar på om det finns eventuella negativa effekter av inavel i populationen och hur stor vargpopulationen måste vara för att betraktas som "livskraftig". Här samarbetar vi med forskare på genetik.
För att kunna få svar på alla dessa frågor krävs dock att man förser en del av de vilda vargarna med radiosändare vilket vi startade med i december 1998 då vi märkte 7 st vargar ur tre olika flockar med radiosändare. Under vintern har vi arbetat intensivt med att pejla dessa vargar och att spåra dessa på snön.
Det är svårt att svara på hur länge ett sådant här forskningsprojekt kommer att pågå men om man skall kunna få fram bra svar på åvanstående frågor måste man räkna med att driva projektet i minst fem-sex år. I praktiken är det dock anslagsgivarna dvs de som ger pengar till projektet (Naturvårdsverket, Sv. Jägarförbundet, Sv. Rovdjursföreningen, WWF samt flera Länstyrelser) som bestämmer hur länge vi får hålla på och forska på den Skandinaviska vargstammen. Att forska på stora rovdjur är väldigt kostsamt och flera sponsorer behövs till projektet om vi skall kunna ge bra svara på de frågor som ställs.
Vi samarbetar även med forskare i andra länder såsom Norge och Finland men också med vargforskare i andra delar av Europa och Nordamerika. Till exempel har ett samarbete med vargforskare i Alaska medfört att vi nu har lärt oss hur man lyckas fånga vargar för att radiomärka dessa.
Mer information om vargforskningsprojektet och loforskningsprojektet på Grimsö hittar du på Svenska Jägareförbundets hemsida eller på Viltskadecenters hemsida. Grimsö forskningsstation kommer att få en egen hemsida med information om alla forskningsprojekt som drivs på Grimsö någon gång under våren/sommaren. Vi kommer att löpande lägga ut färsk information från forskningsprojekteten på dessa hemsidor.