Fråga
Hej Leif Silversund
Jag skulle vilja vet hur du kan så exakt vet hur många vargar det finns???
60-69 st i Sverige!
Samt att vår avelbas var 2 st, satt dom i en djurpark??
Jag skulle tro minst det dubbla kanske de tre dubbla.
Och allt detta grundar jag på det man ser och hör. Inte bara i media även i den svenskanaturen.!
Med vänlig hälsning
Mulle
Svar
Hej Matte!
SKANDULV (det skandinaviska vargforskningsprojektet) och Viltskadecenter i Grimsö är ansvariga för att inventera och samla in tillgängliga uppgifter om varg. Därefter gör man en bedömning av hur mycket varg som finns i Skandinavien och i Sverige. I det praktiska arbetet deltar också flera ideella organisationer och privatpersoner. För att den slutliga bedömningen skall bli så tillförlitlig som möjligt har gemensamma arbetsrutiner och bedömningskriterier för inventeringen tagits fram. Denna Inventering sker vintertid och baseras på snöspårningar och telemetri av radiomärkta vargar. Metodiken och kriterierna finns beskrivna i rapporten "Varg i Skandinavien Statusrapport för vintern 2000/2001", som finns tillgänglig på Viltskadecenters hemsida (www.viltskadecenter.com).
Siffrorna 60-69 individer i Sverige är minimi och maximisiffror på antalet vargar under perioden 1 oktober, 2001 till 28 februari, 2002. Att veta exakt hur många vargar som finns i Sverige är näst intill omöjligt. Därför har man valt att presentera antalet individer som ett intervall för att på så sätt få en hög sannolikhet att det exakta antalet vargar ska ligga inom intervallet. Bedömningskriterierna av inventeringarna är mycket hårda för minimisiffran och inte fullt så hårda för maximisiffran. Efterhand som antalet vargar ökar kommer man i allt högre grad att redovisa vargens status som antal föryngringar i stället för antal vargindivider.
Med hjälp av DNA-teknik kan man bland annat utröna släktskap mellan individer, vilket också har gjorts inom vargforskningsprojektet. Resultatet av dessa analyser visar att vår vargstam härstammar från två individer som fick valpar i Nyskoga i Värmland 1983, dessa vargars gener stämmer överens med vargar från Finland/Ryssland och är inte en rest från den ursprungliga vargpopulationen i Sverige och har heller inget gemensamt med vargar från djurparker i Sverige. År 1991 fick vi in nya gener i populationen, även dessa stämmer med vargar i Finland.
Historier om utplanterade vargar är inget nytt, dessa vandringshistorier låter ungefär likadant över hela norra halvklotet i områden där vargar återetablerat sig. Men ingen har hittills gjort anspråk på de pengar (flera hundra tusen kronor) som man i Norge har utfäst som belöning till den som kan komma med bevis på att vargarna i Skandinavien skulle vara utplanterade. Den italienske vargforskaren Luigi Boitani sade på vargsymposiet i Vålådalen förra året att "Människor verkar glömma att vargar har fyra ben och kan gå långa sträckor".