Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej!
Varför ska varg finnas i våra skogar? hur ska man göra avskjutning på dom? man kag ju inte släppa hundar på dom i risk på att tappa hunden.
det kommer bli en vargexplosion och då kommer det att blir fridlysning av älg. är det så det ska vara ?


Mvh RIkard

Frågan ställd av Rikard 17 år. Kategori: Varg

Svar

Hej Rikard

För ett par veckor sedan fick vi ungefär samma frågor som du nu ställer. Du kan läsa mitt svar längre ner (jag har klistrat in förra svaret).

Men jag ska dessutom försöka svara på dina övriga frågor. När du frågar hur man ska göra avskjutning vet jag inte vad du menar men jag beskriver här hur skyddsjakten på varg går till: Idag är vår vargstam så liten, och med så dålig genetisk bas, så att jakt på varg anses riskabelt. Men då och då beslutas om skyddsjakt på varg. Det innebär att man tar bort (skjuter) vargar som är till för stort problem. Det gäller främst vargar som dödat flera tamdjur - man tittar främst på skadebilden. Det är Naturvårdsverket som i samråd med den aktuella Länsstyrelsen tar beslut om skyddsjakt på en eller flera vargar.

Att släppa hundar i områden där det finns vargar, lodjur eller björnar innebär givetvis en risk, som du skriver. Ett sätt att få rovdjuren uppmärksamma på din hund är att förse den med en pingla. Detta är något som används i större utsträckning i andra länder, som t.ex. Ryssland. Inga studier är gjorda i Sverige som visar på för- eller nackdelar med pinglor men det kan vara värt ett försök. Är du intresserad av en pingla till din hund kan vi skicka en sådan till dig (du betalar enbart porto).

Det finns inget som tyder på att det kommer att bli en vargexplosion i Sverige. När vår vargstam bli så pass stor att vi tycker att den är livskraftig kan en vargstam eventuellt regleras med jakt, precis som vilken annan djurart som helst. Det kommer därmed inte leda till att älgarna försvinner. Våra älgar regleras med jakt - vi jagar ungefär en tredjedel av stammen varje år.

Tidigare fråga:
Har läst många debattinlägg genom åren, men inte fått nogot svar på vilka
människor som staten har för avsikt att spara vargarna till? Självklart
tycker jag att vi i Sverge skall värna om biologisk mångfalld, men priset på
att favorisera denna art med mångmiljon belopp i form av inventeringar
forskning mm. utan att låta berörda människor komma till tals. Detta kommer
inte att gynna Svensk vargpolitik. Förtroendet för myndigheter är väldigt
låg, p.g.a. att mycket av informationen kring vargarnas betende mörkas av
berörda myndighetr.

Glenn Mattsing, Rovdjurscentret De 5 Stora, svarade:

Hej Fredrik

De vargar som lever i Skandinavien är skyddade i ett antal konventioner och lagar, som till exempel Bernkonventionen och Eu:s habitatdirektiv. Av just den anledningen måste beslutsfattare i Sverige vidta åtgärder för att skydda till exempel varg. Våra vargar "sparas" inte för en speciell grupp av människor utan för oss alla, och för framtiden. Och som du säger är de en del av den biologiska mångfalden, som alla arter. Som du säkert känner till gjordes en omfattande studie om människors åsikter om stora rovdjur av SLU för ett par år sedan. Den visar bland annat att acceptansen för stora rovdjurär mindre i områden med rovdjur, men att det finns en majoritet som stödjer de minimi- och etappmål som finns för våra rovdjur (björn = 1000st, järv = 575st, lo = 1500st och varg = 200st). Detta är ytterligare något som talar för att vi ska skydda/spara våra rovdjur.

Däremot hur mycket pengar våra vargar, och andra rovdjur, får kosta är en mer aktuell fråga. Alla miljoner som utbetalas som ersättning skulle kunna användas till annat viktigt, som skola och omsorg. Det är nog alla överens om. Glädjande nog verkar det som att de rovdjurssäkra stängsel som används mer och mer börjar ge resultat. Till exempel har inga fall av rovdjursattacker skett på tamdjur i Örebro län i år. Vi måste hitta sätt att leva tillsammans - alla rovdjur, även människan!

Förtroendet för myndigheter är som du säger lågt, vilket är olyckligt och försvårar möjligheterna att lösa de problem som finns. En möjlig lösning på detta är enligt vissa att för ner beslutsfattandet på en mer lokal nivå. Detta är en av de frågor som rovdjursutredaren Åke Pettersson just nu jobbar med, och kommer att presentera i början av december.

Jag håller inte med dig om att människor inte kommer till tals. Vi ser spaltmeter efter spaltmeter av insändare i tidningar och människor uttalar sig gärna om stora rovdjur på alla möjliga sätt. Och det är bra. Det enda sättet att lösa de problem som finns är genom konstruktiv kommunikation.

Besvarad av Glenn Mattsing den 1 oktober 2007