Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hejan.
Först vill jag tacka för denna hemsida som jag verkligen tycker är mycket bra.
Nu har jag några frågor som jag skulle vilja ha svar på.
I helgen har jag varit ute i ett område med en stationär flock vargar i. Vi har suttit vid en eld och hoppats på att få höra vargar, med det var blåsigt och det var svårt att höra på långa avstånd.
Vi övernattade i tält och vaknade efter en regnig natt av två Korpar som ropade över tältet. Men i övrigt hörde vi ingenting annat än regnet som smattrade mot tältduken.
Har ni några tipps att förmedla till en nybörjare på området? I vinter har jag tänkt att tillbringa en del helger i området om snön kommer och gör spårning möjligt. Givetvis så tänker jag mig att spåra i bakspår, med jag tror att det kan vara frestande att följa ett spår när man vet att i andra änden finns det en varg. Hur ställer ni er att gå i framspår? Jag undrar också om vargar är aktiva under kvällen, natten så här års eller är de mer dagaktiva nu? Hur ofta ylar de och när är bästa tiden på dygnet att lyssna efter vargyl?
Ja det var lite många frågor på en gång men jag är lite upprymd och helst skulle jag vilja ge mig iväg på en gång för ett nytt försök. Men der får nog vänta ett tag.Jag tror inte familjen skulle vilja att att jag drog iväg igen.
Trots att jag inte såg eller hörde varg hade vi i alla fall en härlig helg i vargamarkerna .Underbart!
Jag hopas att ni kan svara på mina undringar.
MVH Pelle Krantz

Frågan ställd av Pelle Krantz. Kategori: Varg

Svar

Då forksarna har mycket om sig och kring sig just nu tar jag mig friheten att svara på denna fråga. Ska man höra eller få se vilda vargar i Sverige måste man lägga mycket tid i skogen. Under de fyra år som De 5 Stora projektet pågått har vi endast sett varg vid tre tillfällen trots att vi legat månader i fält. Men det är lika intressant varje gång. Att få höra dem är lite lättare, särskilt om familjegruppen har ungar. Då brukar man kunna höra hur vargarna kommunicerar med varandra och även hela familjegruppen kan stämma upp i allsång.
När det gäller framspårning av varg bör man vara ytterst försiktig eftersom det då är risk att stöta bort vargar som nyligen slagit t ex en älg. Störningen i värsta fall bli så stor att de lämnar området. Bakspårning brukar däremot kunna ge nog så många svar och är vad dagens vargforskare själva sysslar med i stor utsträckning.
Vargar är aktiva dygnet runt har de nyligen ätit rejält brukar de ta en längre tupplur , men ungvargar som förflyttar sig mellan 5 - 15 mil på ett dygn är inte ovanligt.

Besvarad av De 5 Stora den 2 december 2001