Fråga
Hejsan!!
Jag är 16 år gammal och gör ett biologi-arbete om vargen. Jag skulle vilja veta lite om hur framtiden ser ut för vargen, t ex om hur dess utbredning kommer se ut osv. Tacksam för svar
Svar
Hej Emma!
Vargen i Skandinavien är inne i en känslig fas och det är svårt att säga hur det kommer att se ut. Har vi otur kanske vi inte har några vargar kvar om några år. Det finns ca. 100 individer i populationen vilket inte är speciellt mycket, och storleken på en population kan vara mycket avgörande för hur det kommer att gå i framtiden. Slumpen kan spela en stor roll i en liten population och eftersom vargar lever i flock, och det endast är alfaparet i flocken som föder valpar, så är de ännu mer känsliga. De senaste åren har det skett ca. 10 föryngringar i Skandinavien per år, det är alltså 20 alfadjur per år som ger upphov till nya valpar. För varje alfadjur som dör måste en ny parbildning ske. Den senaste tidens rapporter om alfadjur som försvunnit eller hittats döda är därför oroväckande. Om detta fortsätter så kan det bli svårt för vargen.
Även den genetiska situationen kan vara ett problem. Genetiska studier där man kan ta reda på hur individer är släkt med varandra har visat att våra vargar härstammar från endast tre individer, detta gör att risken för negativa effekter av inavel (nära besläktade individer som parar sig med varandra) kan vara hög. Forskare runt om i världen är inte överens om hur alvarligt detta är, men invandring från Finland/Ryssland skulle vara ett mycket positivt tillskott till vår vargstam.
Nu målar jag upp en negativ bild av situationen men det är viktigt att vi är medvetna om att det är en väldigt liten population som vi har i Skandinavien.
Möjligheten finns naturligtvis också att det kommer att gå bra för våra skandinaviska vargar. Om vi t. ex. någon gång emellanåt får in någon eller några nya vargar från Finland/Ryssland, som parar sig och får valpar här, så kan det på ganska kort tid förbättra också den genetiska situationen för vår lilla vargpopulation. Det skulle i så fall medföra att chanserna ökar för att vargarna ska kunna leva vidare i Skandinavien. I slutändan är det säkert vi människor, och vår inställning till vargarna, som kommer att avgöra vargarnas framtid. Om vargarna ska överleva på lång sikt i Sverige och i Skandinavien så måste vi hitta sätt att "leva tillsammans med vargarna". Det innebär också att vi måste hitta bra sätt att skydda våra tamdjur från vargangrepp. Idag pågår forskning för att hitta olika sätt att bättre skydda våra tamdjur.