Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hur många hundar dödas av vargar?
Skadar jakt på vargstamen?
Är det någon skillnad på synen på varg i städer och på landsbygden?

Tack för svaren
/MVH Emil

Frågan ställd av Emil Perbjörs. Kategori: Varg

Svar

Hej Emil,

År 2004 dödades 8 hundar av varg. Jag tror att statistik för 2005 inom kort kommer att läggas ut på Viltskadecenters hemsida (www.viltskadecenter.com).

Jag är inte säker på vad du menar med nästa fråga - om jakt på annat vilt skadar vargstammen, eller om du syftar på vargjakt. När det gäller jakt på annat vilt påverkas vargen förstås bland annat av byteskonkurrensen med jägarna (om t.ex. älg och rådjur), och kanske störs de av jägarnas och jakthundarnas närvaro i skogen.

När det gäller vargjakt kommer förr eller senare att bli verklighet i Sverige, om inte antalet vargar ska tillåtas bli mycket stort. I dagsläget anses vargstammen vara för liten (totalt ca 120-130 vargar i Sverige) för att klara jakt. När vi har nått etappmålet på ca 200 vargar ska ett nytt mål sättas och då kommer jakt förmodligen upp till diskussion. I dagsläget fördröjs ett eventuellt införande av laglig vargjakt av den illegala jakten - varje år tjuvskjuts ca 20-30 vargar i Sverige.

Dessutom är vargarna känsliga för jakt på grund av stammen hotas av inavel. Hela den skandinaviska vargstammen härstammar från endast tre individer och är i behov av gener från andra vargar. Varje år vandrar ”invandrarvargar” från Finland till Sverige, men det är väldigt sällsynt att dessa klarar sig helskinnade hela vägen ner till de områden där vi har varg. Vid skyddsjakt på varg (vilket är aktuellt just nu i Gävleborgs län) är det väldigt viktigt att rätt individer skjuts. Att av misstag skjuta en ”invandrarvarg” är att utplåna en unik möjlighet att minska inaveln i vargstammen.

Jag tror inte att det finns någon undersökning på om synen på varg skiljer sig mellan landsbygds- och stadsbor. Däremot kan man i FjällMistra-rapporten ”Delrapport om svenskars inställning till rovdjurspolitik och –förvaltning” se tendenser (men inga säkerställda skillnader) på att andelen människor som är positiva till varg är större i tätorter än på landsbygden. Rapporten visade också att en majoritet av befolkningen både på landsbygd och i städer är positiva till varg. På de allra flesta platser där vargar lever är färre människor positivt inställda till varg - men det handlar fortfarande om en majoritet.

Besvarad av Sofia Lagerström den 12 mars 2006