Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hur många vargar finns det i världen? Och hur mår dom?

Frågan ställd av Manfred. Kategori: Varg

Svar

Hej!

Det finns olika arter av varg i världen. Den art av varg som finns i Sverige finns i många länder och antalet uppskattas till ca 200 000 i världen.

Vargen jagades hårt under 1800-talet och början på 1900-talet. Det gjorde att de minskade kraftigt eller helt försvann från många länder, även i Sverige. Under senare tid har många länder utökat skyddet för varg och arten har därför haft en ökande trend i världen.

I Sverige är antalet vargar fortfarande mycket färre än vad de var innan vi utrotade dem, men jämför man med till exempel 20 år tillbaka i tiden så har de ökat. I Skandinavien (Sverige och Norge) fanns år 2000 ca 70-80 vargar och 20 år senare finns ca 450 vargar.

Den svenska vargstammen har dock ett annat hot än antalet som påverkar deras överlevnadschans, och det är inavel. När djur är nära släkt med varandra så ökar risken för utdöende och våra svenska vargar är mycket nära släkt med varandra. För att vår svenska vargstam ska anses ha goda överlevnadschanser i framtiden behövs alltså inte i första hand ett ökat antal, utan mer nya gener.

Hälsningar

//Linda

Besvarad av den 25 januari 2021