Fråga
Om en varg blir attackerad/störd/skadeskjuten, visst är det inte ett djur som går till attack tillbaka som exempelvis björn och älg kan göra? Utan mer ett djur som flyr sin kos?
En annan fråga är om fårangrepp. (fler frågor förresten)
Hur går det oftast till när en varg river får? Är fåren inhägnade med elstängsel eller utan el? Hur säkert är elstängsel om det som sagt är rätt uppsatt och underhållet?
Gräver vargen sig in om det finns möjlighet? Hur reagerar vargen på elstöten? Blir den avskräckt eller finns det vargar som fortsätter ta sig in fast den får stötar?
Hur är det med finansieringen av elstängsel, hur mycket måste uppfödaren betala själv?
Nu tappade jag plötsligt min röda tråd bland alla frågor men det kanske är bäst så för din del :-)
Glada hälsningar från öst om Riddarhyttan.
/Karolina
Svar
Hej Karolina!
Oftast flyr vargen om den blir störd men känner den att dess ungar är hotade gör den precis som t ex talgoxar och änder eller björnar och rådjur, de försöker försvara sina avkommor.
Svaren på frågorna om angrepp på får kommer från Linn Svensson på Viltskadecenter.
Skall först säga att vi nu i vår skall starta ett stängselförsök med varg runt om i djurparker i Sverige. Där kommer vi få klarhet i en del av de frågor du ställer. Vi har just avslutat försöket med lodjur.
Det vanligaste har varit att vargen tagit sig in i hagar med fårnät, men det beror helt enkelt på att det är den sortens stängsel som flest har sitter uppe men vi vet inte vilka kryphål som finns längs med stängslet. Det kan vara, öppet mot vatten/is (där man tror att vargarna tar sig in), för höga trådar vilket gör att de kryper in (detta vet vi med all säkerhet har hänt på ett ställe), eller att det är en grind som de kan ta sig igenom, eller att de kan hoppa via murar , stenar eller annat. Hur vanligt respektive är, det vet vi inte. Norrmännen har en del observationer på detta områden och förhoppningsvis kommer vi att kunna göra någon form av sammanställning över detta så småningom.
De två typer av elstängsel som vi idag rekommenderar är ett femtrådigt elstängsel och ett fårnät kompletterat med två eltrådar, en ovanför och en på utsidan 20 cm ovan mark på distansisolatorer. Vi har ännu inte haft angrepp av varg bakom ett sådant stängsel som varit korrekt uppsatt och underhållet.
Vi har mig veterligt inga rapporter om varg som grävt sig innanför stängsel.
Hur vargar reagerar på elstötar vet vi inte särskilt mycket om från vilda vargar eftersom det är få observationer av vilda vargar vid elstängsel. Det vi vet är att pälsen isolerar ganska bra så de måste gå emot hårt mot tråden för att få en ordentlig stöt, eller gå emot med nosen. Vi lär se en del under försöken i djurparker, beroende på om vargarna är vana vid el eller ej!
Jag skulle tippa på att det som för lodjur är en ganska stor individskillnad. Vissa blir avskräckta av en liten stöt, andra kräver en kraftigare stöt för att bli avskräckta, och hur många som inte låter sig avskräckas, det vi inte. Dock används elstängsel på många ställen runt om i världen så därav borde man kunna dra vissa slutsatser.
Näringsidkaren kan hos länsstyrelsen söka bidrag till de två stängseltyperna som vi rekommenderar. Hur stort bidraget blir varierar mellan länsstyrelser men ofta står de för upp emot 100 % av materialkostnader medan brukaren själv får stå för arbetstid och arbetskostnad. I vissa fall lämnas även bidrag till hyra av maskin för att trycka ned stolp.