Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Det finns 305 vargar i Sverige, vilket förmodligen är en betydande underskattning, och jag undrar vart alla vargar, c:a 500, som fötts de senaste 5 åren tagit vägen?
Beräkning:
Det fanns även c:a 300 vargar för fem år sedan och det har fötts ett hundratal per år, alltså +500 och tjuvjakten, om den finns i någon större omfattning, kan inte vara boven, eller?
Det finns säkert bara i Värmland +300 vargar!
Mvh
sören

Frågan ställd av . Kategori: Varg

Svar

Hej!

Att räkna djur är inte helt enkelt då det oftast är omöjligt att räkna varje individ och få ett exakt antal. En välkänd och beprövad metod som kan användas för att uppskatta antalet djur i en population är därför att använda sig av spårning under vintern för att lokalisera antalet familjegrupper, revirhävdande par och föryngringar (kullar) och sedan använda en omräkningsfaktor som gör att man kan få ut det totala antalet djur.

I Sverige är den omräkningsfaktorn för varg 10. Eftersom det ibland blir nya strukturer i en population kan omräkningsfaktorn förändras med tiden och därför har Naturvårdsverket avsatt medel för en extra spillningsinventering av varg. Denna spillningsinventering har gjorts som ett komplement till det ordinarie inventeringen. Resultaten från detta beräknas vara klart våren 2019 och då tas beslut om omräkningsfaktorn 10 förändras eller inte.

Angående dödlighet av varg så dör vargar av sjukdom, skador och svält, i trafik, genom jakt och ibland av ålder. Jakt den största kända dödsorsaken. År 2017 inkom 62 döda vargar till SVA. 85 % av dessa var skjutna i laglig jakt (25 stycken från licensjakt, 25 stycken från skyddsjakt och 3 stycken enligt JF §28). 5 % var dödade i trafiken, 5 % av svält och 5 % av sjukdom eller okänd anledning.

Man hittar förstås inte alla döda vargar, speciellt inte de som dör av tex sjukdom eller svält. Man hittar oftast inte heller de som dödas illegalt. Den illegala jakten har dock beräknats till 10-20 % av stammen, dvs upp till 60 vargar per år om stammen är 305 vargar.

Vargstammen i Sverige har tillväxt stadigt sedan den efter att varit utrotad återetablerade sig på 1980-talet, men sedan några år har tillväxten avstannat och stammen minskat igen. För att få tillväxten för en stam måste man veta hur många som fötts och hur många som dött. Detta varierar förstås från år till år.

Som ett räkneexempel kan vi ta år 2017 då alltså minst 62 vargar dog (inkomna döda vargar till SVA) men helt säkert dog fler fler än så (upp till 60 illegalt dödade + ett antal ej hittade vargar som dött av naturliga orsaker). Under sommar 2017 föddes enligt inventeringen cirka 30 vargkullar. Antalet valpar kan variera mycket men 3,4 stycken valpar är ett medeltal, dvs 96 valpar. Utifrån dessa siffror är det helt rimligt att stammen inte tillväxt.

Hälsningar

Linda

Besvarad av den 24 januari 2019