Fråga
Vid en fråga om rävens dvärgbandmask svarar ni att det inte är någon fara att plocka bär och svamp om den får fäste i Sverige. Detta är ju tvärt emot erfarenheterna från kontinenten. Med den stora rävpopulation vi har skulle den snabbt sprida sig i Sverige. Smittas man av dvärbandmask är det ju en obotlig åkomma så varför förringar ni problematiken?
Sen undrar jag när ni diskuterar vargens farlighet för människor varför redovisar ni inte situationen i Indien där ett stort antal barn varje år faller offer för vargar.
Svar
Tack för dina synpunkter! Det är värdefullt för oss att få veta om vår hemsida innehåller felaktigheter. Rovdjurscentret jobbar ju med att sprida kunskap och att förmedla människors åsikter och tankar kring rovdjuren, så det är självklart inte vår avsikt att förringa några problem.
När vi fick frågan om dvärgbandmask rådfrågade vi både forskare på Grimsö forskningsstation och personal på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Men vi tycks ha blandat ihop dvärgbandmasken (Echinococcus multiocularis) med en annan parasit (Echinococcus granulosus), vilket vi beklagar. Om vi får in dvärgbandmasken i Sverige så finns risken att bli smittad i skog och mark - t.ex så kan man smittas av svamp eller bär som kommit i kontakt med avföring från ett smittat djur. I Sverige testas ibland vargar på SVA, men än har ingen förekomst av dvärgbandmasken noterats. Många rävar kollas också, i ett ”bandmaskprojekt”, men inte heller där har man funnit parasiten.
När det gäller vargars farlighet skulle vi kunna skriva om vargar på andra platser i världen. Men vargens situation i Indien skiljer sig mycket från svenska förhållanden att det blir svårt att dra några säkra slutsatser ur en jämförelse.
Det står dock helt klart att vargen är ett stort rovdjur med kapacitet att döda människor. I Indien har ett större antal barn dödats och skadats av vargar de senaste åren. Levnadsförhållandena i dessa områden liknar inte svenska förhållanden. Vargarna där vistas ofta i anslutning till byar, gör ibland till och med korta besök inne i hyddor och har uppenbarligen förlorat mycket av sin rädsla för människor. Dessutom sker de flesta vargangrepp i Asien i områden där rabies är en relativt vanlig sjukdom, vilket är en trolig förklaring till vargarnas aggressiva beteende.