Rovdjurscentret De 5 Stora

Fråga

Hej det är en sak jag undrar om vargen och det är jämförelse av vilka egenskaper som finns kvar och som har försvunnit från vargen? Det kan vara en jämförelse med dåtid som tex från vargens förfäders egenskaper som vargar inte har just nu eller egenskaper som de under nutid som dem har haft men förlorat. Tack!

Frågan ställd av Sara. Kategori: Varg

Svar

Hej Sara!

Svaret på den här frågan beror helt på hur långt tillbaka i tiden man ska gå, det vill säga vilken av vargens förfäder man ska göra jämförelsen med.

Man tror att alla rovdjur härstammar från små mårdlika djur som kallas för miacider. För lite mer än 40 miljoner år sedan började de två underordningar av rovdjur som finns idag, hundlika och kattlika rovdjur, att utvecklas från miaciderna. Vargarna tillhör, tillsammans med till exempel björnar och sälar, de hundlika rovdjuren.

Om vi jämför de vargar vi har idag med det man vet om miaciderna (vilket bara är det man har sett utifrån olika skelettdelar man hittat) så kan man säga att miaciderna framför allt var mindre än dagens vargar och att de inte var lika väl utvecklade rovdjur. Till exempel så har vargens tänder utvecklats till att bli mer specialiserade för att äta kött.

Hoppas att det här gav lite svar på din fråga.

/Ylva

Besvarad av den 28 september 2018