Fråga
Hejsan! Vilken funktion har vargar i näringskedjan? Vad skulle hända om de dog ut? Jag håller på med ett arbete om biologisk mångfald med inriktning mot vargar, och undrar därför vad de fyller för funktion.
Hälsningar Katarina
Svar
Att tala om ekologiska funktioner hos vargar och andra arter är inte helt rätt. När man talar om vilka funktioner de har associerar man lätt till vilken nytta de gör. Det biologiska ändamålet för t.ex. en varg är inte att ”göra nytta” utan att reproducera sig och sprida sina gener i så stor utsträckning som möjligt. Detta kan den göra genom att finna en lämplig överlevnadsstrategi (nisch). Vargen är ett rovdjur, och som andra rovdjur jagar den andra djur för att äta dem. Den är också en toppredator som inte har naturliga fiender (förutom människan), utan står högst på predatorpyramiden. Det faktum att den jagar bytesdjur gör vargen till en art som påverkar (inte reglerar – det gör vi) vissa bytesdjur, som t.ex. älgar.
Om den svenska vargstammen skull dö ut kommer det inte att påverka naturen i någon större utsträckning. (På sjuttiotalet kan vargen ha varit utdöd i Sverige.) Om t.ex. ett vargrevir försvinner kommer det att bli fler älgar över till jägarna – en vargflock fäller 100-130 älgar/år. Det kommer också att bli mer bytesdjur över till andra rovdjur som lever av samma bytesdjur som vargen. Att en art försvinner från ett område innebär ju att den biologiska mångfalden minskar i det området, och om samma sak sker i andra delar av artens utbredningsområde riskerar arten att dö ut.