Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 486 av 8450 
 • Rovdjursföreningen startar upprop mot vargjakten

  Reaktionerna är starka på beslutet om hur många vargar som ska skjutas. Nu lanserar Svenska Rovdjursföreningen ett upprop mot licensjakten på varg. Föreningen anser att det är ”huvudlöst” att jaga varg innan vargstammen säkrats genetiskt.

 • En varg skjuten i Homnareviret

  En vargtik sköts igår vid halvtre tiden under skyddsjakt i Homnareviret utanför Edsbyn. Sedan tidigare hade Länsstyrelsen i Gävleborg beviljat skyddsjakt i området efter att sex hundar dödats av varg under ett års tid.

 • Kritik från naturskydd – och jägare

  Både Naturskyddsföreningen och Jaktvårdsförbundet är kritiska till beslutet om vargjakt, men av helt olika anledningar. Naturskyddet tycker det är helt fel att jaga varg, medan jägarna anser att det är alldeles för litet att skjuta 20 vargar i sex län. Och däremellan finns länsstyrelsen, vars rovdjursansvarige Lars Furuholm konstaterar att sex eller nio vargar egentligen inte har någon större betydelse.

 • EU:s rovdjursexperter ger grönt ljus till vargjakten

  EU:s samlade rovdjurexpertis ger i en rapport sitt samtycke till den svenska vargförvaltningen och förra vinterns vargjakt. Vilket kan vara bra att veta nu när nästa vargjakt är på gång och debatteras.

 • Trötta jägare vill ha skyddsjakt från helikopter

  Den 20 december är den sista dagen för den förlängda skyddsjakten på en av vargarna i Homnaareviret. De jägare som deltagit i jakten har lagt ned ett stort arbete utan att lyckas komma till skott. Nu vill Svenska jägareförbundet i länet träffa länsstyrelsen då det tycker att skyddsjakter ska bedrivas från helikopter av länsstyrelsepersonal.

 • Dyster finsk artundersökning

  Var tionde art i Finland är fortfarande hotad, enligt en ny undersökning. Rapporten, som publiceras av finska miljöministeriet, visar att tillståndet för landets djur, växter och insekter är sämre än för tio år sedan. Då fanns 1 505 arter som var hotade. Sedan dess har situationen försämrats för 356 arter och förbättrats för 186 arter.

 • Oklart kring löfte om ökade krav på vargskyttar

  För att få en träffsäkrare vargjakt ska kraven på jägarna skärpas, har miljöminister Andreas Carlgren (C) lovat. Men några sådana planer finns än så länge inte med i Naturvårdsverkets arbete inför vinterns licensjakt.

 • Galvenvargar avled efter märkning

  Måndagen den 6 december 2010 sövdes och märktes två ungdjur från årets valpkull i Galvenreviret, Hälsingland. Under tisdag förmiddag återfanns dock ett av djuren drunknat i ett vattendrag en bit ifrån märkningsplatsen. Ytterligare en stund senare återfanns även det andra djuret drunknat en bit uppströms.