Rester av björnunge hittade i Hälsingland
Delar från en björnunge har hittats inne i byn Grängsbo, en mil söder om Edsbyn. Polisen misstänker inget jaktbrott eftersom ungen sannolikt dödats av en vuxen björnhane.
Delar från en björnunge har hittats inne i byn Grängsbo, en mil söder om Edsbyn. Polisen misstänker inget jaktbrott eftersom ungen sannolikt dödats av en vuxen björnhane.
Internationella turister ska lockas till Hälsingland för att uppleva natur och djur på nära håll. Det ska ske med hjälp av rovdjuren, som bettraktas som en outnyttjad tillgång i våra skogar. RelateratDestination Järvsö vill ändra på länets status när det gäller att locka till sig internationella turister. Länet är sämst i Sverige.
Länets naturbevakare och rovdjurstjänstmän får ofta oförtjänt klä skott för statens rovdjurspolitik. Varje gång björn- eller vargdebatten flammar upp gör de sig beredda på kritik. - Vi gör bara ett jobb. Politikerna fattar besluten, säger Mats Rapp.
En naturbevakare med hund var på plats i Mosätt i onsdags igen. Men björnen är spårlöst försvunnen. – Det finns inga indikationer på att det finns björn där, säger Linda Ersson vid länsstyrelsen i Östersund.
I mars sköts en björn vid Röjeråsen i nödvärn. Nu ger Justitiekanslern, JK, skadestånd till den jägare som satt oskyldigt frihetsberövad i tre dagar misstänkt för grovt jaktbrott. - Det känns bra. Det har varit en halvjobbig tid, säger han.
Det kan bli aktuellt att sätta ut vargvalpar från djurparker för att stärka den svenska vargstammen genetiskt. Detta skulle kunna vara ett säkrare sätt ur smittskyddssynpunkt än att plantera ut vargar österifrån.
Bara några hundar släpptes lösa vid måndagens älgjaktpremiär på Ovanåkers södra viltvårdsområde i närheten av Edsbyn. Tre hundar har dödats av varg under hösten och de flesta hundförare väljer därför att åka någon annanstans att jaga eller att inte släppa sina hundar. – Det känns totalt värdelöst att sitta på pass. Det händer ingenting, säger en av jägarna som Svensk Jakt varit i kontakt med.
Under fredagen startade Länsstyrelsen i Värmland en webbtjänst där allmänheten kan rapportera observationer och spår av stora rovdjur. Tjänsten finns sedan tidigare i flera andra län.
Stockholmare är mycket mer positiva till rovdjuren i Sverige än de som bor i rovdjurslänen. Det visar en ny rapport från SLU om svenskarnas attityd till rovdjur.
Länsstyrelserna med sina viltförvaltningsdelegationer bör besluta om lämpliga områden där vargar bör sättas ut för att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige. Det bör vara områden som är lämpliga för både vargar och människor, anser Naturvårdsverket som föreslår ett antal kriterier för val av lämpliga områden.