Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 472 av 8450 
 • Vargarna har rört sig från utsläppsplatsen

  De två vargarna som flyttades från renskötselområdet i Idre i helgen har nu återhämtat sig efter att ha varit sövda. De har nu tillsammans lämnat platsen där de släpptes i nordöstra utsläppsområdet kring Karlsborg i Västra Götalands län.

 • Olles vänner blev Svenska hjältar

  De fyra pojkar som hjälpte sin kompis som trillade ner i ett björnide när de åkte skidor i Funäsdalen i våras är utsedda till vinnare i Aftonbladets utmärkelse Svenska hjältar Skyddsänglar 2011 som sänds i TV på fredagkväll.

 • Rovdjursexpert säger upp sig i protest

  Rovdjurspolitiken har urartat. Det tycker Tommy Berglund och därför säger han upp sig som besiktningsman hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

 • Vargpar avlivat i Idre

  Två vargar avlivades på söndagen av länsstyrelsens personal, från helikopter i Idre. Skyddsjaktsbeslutet togs eftersom de båda vargarna bildat revir i renskötselområdet.

 • Idrevargarna flyttade

  Flytten av den finskryska vargen och hennes partner genomfördes under söndagen. De båda vargarna transporterades till en hemlig utsläppsplats i vargbältet. - Allt ska ha gått bra, men jag har inga detaljer om sövningen, säger Helen Lindahl Wik vid Naturvårdsverket.

 • Varg attackerade två stövare på en timme

  En schillerstövare med skyddsväst dödades av varg i samband med rävjakt på söndagen. Knappt en timme senare angrep samma varg ännu en schillerstövare under pågående hardrev. Den hunden undkom med bitskador.

 • Lodjur på besök i Skåne

  Under den senaste tiden har nordöstra Skåne fått besök av lodjur. Det är troligen två olika hannar som oberoende av varandra har gjort långvandringar i södra Sverige.

 • Gaupeforskning gir viktige svar på vanskelige spørsmål

  Langvarig gaupeforskning har gitt oss viktig kunnskap som kan redusere konflikten mellom utmarksbasert husdyrproduksjon og rovvilt. NINA-forsker John Odden forsvarte i dag sin doktoravhandling “The ecology of a conflict: Eurasian lynx depredation on domestic sheep”, ved Norges tekninsk naturvitenskapelige universitet (NTNU).

 • LRF-företrädare vill ha speciell rovdjursskatt

  LRF-företrädaren Per-Olof Uhrus från Ockelbo föreslår en speciell rovdjursskatt. Förslaget har skickats till miljöminister Lena Ek. – Varje svensk ska vara med och finansiera kostnaderna för rovdjurspolitiken, säger han.