Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 766 av 8450 
 • Varg skjuten i Tyskland

  Två jägare har skjutit en varg i Niedersachsen, i nordvästra Tyskland. Jägarna ursäktar sig med att vargen verkade vara skadad men en veterinärundersökning och en brottsutredning har inletts. Eftersom de är så få tvingas de tyska vargarna röra sig långa sträckor i jakten på en partner. Vargen har sedan 1904 ansetts utrotad i Tyskland men i april siktas en annan varg vid en landsväg i närliggande Schleswig-Holstein.

 • Fiskare såg fem vargar

  Två 18-åriga fiskare såg nyligen fem vargar på Lövsjöns is. - Fisket gick så dåligt att vi bestämde oss för att göra en tur med bilen och vid Håvåns utlopp fick vi se vargarna, berättar Adam Erkers.

 • Ingen varg hittad längs riksväg 40

  I torsdags rapporterades om att en död eller skadad varg setts ligga utmed riksväg 40. Viltspårare har dock inte kunnat hitta några spår efter den påstådda vargen.

 • Förlängt tillstånd för vargjakt i Värmland

  Naturvårdsverket har förlängt skyddsjakten på varg i Värmland till den sista januari. Fristen för den andra av de två vargar som skulle få skjutas gick annars ut den 20 december, men utan att den hade kommit inom någon jägares skotthåll. Däremot har skyddsjakten på en varg i Äppelbo i Dalarna dragits in då vargen redan är död. Den sköts illegalt den 10 december.

 • Fackeltåg mot varg

  Efter nyår kommer jägare och lantbrukare att protestera mot rovdjurspolitiken i ett fackeltåg i Gävle.

 • Två hundar dödade av varg

  Under natt mot lördag blev en Westie terrier dödad av varg i Ekshäradsbygden. Ett par timmar senare var det dags igen – då tog vargen en jakthund i Gunnita. – Det har aldrig varit så många vargangrepp i Värmland som under 2007, konstaterar Gunnar Glöersen, besiktningsman på länsstyrelsen.

 • Södra Sveriges rovdjur ska inventeras

  Lodjuren och vargarna i södra Sverige ska räknas i vinter. Men inventeringen kan bara göras om det blir snö. I Skåne är det främst lodjur i länets norra delar som ska spåras.

 • 2007 - ett dramatiskt vargår

  2007 blev ett rekordår när det gäller varg. Under 2007 hittades rekordmånga döda vargar i Norge och Sverige. Antalet vargattacker mot hundar är också rekordstort.